„EGY JÓTA VAGY EGYETLEN PONTOCSKA”

Olvassuk el ismét Mt 5:17-20 szakaszát! Érdekes, hogy Jézus nagy hangsúlyt helyez a törvényre, pedig amint az előzőekben kitértünk rá, a törvény fontosságát hangsúlyozó írástudókról és farizeusokról elmarasztalóan szólt. Milyen lényeges tanulságot szűrhetünk le e szakaszból a törvény betartásával kapcsolatban?

Ennek a résznek a kezdetén Jézus rögtön arról biztosít, hogy nem „a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére” (Mt 5:17) jött. Noha nincs rá konkrét utalás, sokan e kifejezést átfogóan az egész Ószövetségre vonatkoztatják (lásd még Mt 7:12; 11:13; 22:40; Lk 16:16; ApCsel 13:15; 24:14; Róm 3:21). Szemben azzal, amit ellenfelei állítottak, Jézus egyáltalán nem támadta az Atyja akaratát kinyilatkoztató könyvet. Éppen a törvény és a próféták írásainak „betöltése”, nem pedig eltörlése volt a célja.

A betölteni, teljessé tenni jelentést hordozó szó (plero) arra utal, hogy „csordultig tölteni”, ami kétféleképpen érthető. Az első, amikor hangsúlyozzuk, hogy Jézus személye teljesíti be a Szentírást (lásd pl. Lk 24:25-27; Jn 5:39). Viszont e szakasz megértésének kulcsa a közvetlen szövegkörnyezetben található, ami rámutat: Jézus nem azért jött, hogy félretolja az Írást, hanem hogy bemutassa a belső, igazi lényegét.

Alapvető szándékának kifejezése után Jézus a hangsúlyt általánosságban az Ószövetségről kimondottan a törvényre helyezte át. Mint aki tudta: egy nap majd a törvény eltörlésével fogják vádolni, figyelmeztetett, hogy ameddig van ég és föld, „amíg minden be nem teljesedik” (Mt 5:18), a törvény megmarad. Jézus ezzel a kijelentéssel erősítette meg a törvény folytonos érvényességét.

Valójában annyira fontos maga a törvény, hogy aki megszegi előírásait, „a mennyeknek országában a legkisebb” (Mt 5:19) lesz. Jézus sietve rámutatott, hogy nem az írástudók és farizeusok üres igazságáról beszél, hanem arról az igazságról, ami az Istent szerető és akaratát teljesítő ember szívéből fakad.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: