Krisztus és a törvény a Hegyi Beszédben

SZOMBAT DÉLUTÁN

e HETI TANULMÁNYUNK: Máté 5:17-20, 21-32, 33-37, 38-48;

Lukács 16:16; Róma 7:24

„Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem. Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, amíg minden be nem teljesedik” (Mt 5:17-18).

A Hegyi Beszéd említése hallatán a legtöbben automatikusan a boldogmondásokra gondolnak (Mt 5:1-12). Pedig ez a szakasz három fejezeten át tart és négy részre osztható, amiből a boldogmondások csak az első szakaszt teszik ki. A második részben Krisztus a világossághoz és a sóhoz hasonlítja a keresztényeket (Mt 5:13-16). A harmadik egységet Mt 5:17-48 versei alkotják, amelyben Jézus új és mélyebb szemszögből közelít a törvényhez. Majd pedig az utolsó, egyben leghosszabb rész Mt 6:1–7:23 szakasza, ami a keresztény magatartásról ad világos tanítást. Beszédét Jézus a bölcs és a balga építkezőről mondott példázatával zárja (Mt 7:24-27), kihangsúlyozva, hogy fontos engedelmesen megtenni azt, amire Isten elhív.

Ezen a héten a harmadik szakaszt fogjuk vizsgálni, Mt 5:17-48 verseit (a teológusok ellentétpároknak nevezik ezeket a gondolatokat). Megnézzük, milyen tanítást találunk ebben a részben a törvénnyel kapcsolatban.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: