MÓZES TÖRVÉNYEI: CEREMONIÁLIS TÖRVÉNYEK

Mire vonatkoznak 3Móz 1:1-9, 2:14-16 és 5:11-13 rendelkezései? Mi volt a célja ezeknek a törvényeknek? Milyen fontos igazságokat akart Isten ezek által megtanítani?

Az ókori Izráel polgári törvényei mellett létezett még az úgynevezett ceremoniális törvény is, ami a szentéllyel és az abban végzett szolgálatokkal volt kapcsolatos. Ezt természetesen azért adta Isten, hogy Izráel népével így megismertesse a megváltási tervet és rámutasson az eljövendő Messiásra. A fentebb idézett bibliaszövegek kétszer is említik, hogy e szolgálatok „engesztelést” szereznek. E törvények a maguk módján Krisztusra és a nép bűneiért végzett engesztelő munkájára utaló „minipróféciák” voltak.

„A szertartási törvényt Krisztus adta. Miután ezt már nem kellett megtartani, Pál apostol a valós helyzetében és értékében tárta ezt a törvényt a zsidók elé. Megmutatta a helyét Isten megváltási tervében és viszonyulását Krisztus munkájához. A nagy apostol ezt a törvényt dicsőségesnek és Alkotójához méltónak mondja. A szentély ünnepélyes istentisztelete azokat a nagyszerű igazságokat ábrázolta, amelyeket ki kellett nyilatkoztatni az egymást követő nemzedékeknek… Így a sötétség és a hitehagyás korszakain át, amelyek egymást követték, Isten a hitet életben tartotta az emberek szívében, míg eljött a megígért Messiás adventjének ideje” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 326-327. o.).

A Jézus által elrendelt ceremoniális törvénynek az volt a célja, hogy előképül szolgáljon, a jövőbeli valóságot – Jézus eljövetelét, halálát és főpapi szolgálatát – szimbolizálva. Amint Jézus elvégezte földi küldetését, már nem volt többé szükség erre a régi rendszerre, sem az áldozataira, szertartásaira és ünnepeire (lásd Zsid 9:9-12). Ma nem alkalmazzuk a ceremoniális törvényt, ám tanulmányozása által mi is bepillantást nyerünk a megváltási tervbe.

A szentélyszolgálatokban központi helye volt az állatáldozatoknak, amelyek Jézus halálára mutattak előre. Gondolkozzunk el azon, mit jelent az, hogy megváltásunk csakis Jézus értünk vállalt halála árán lehetséges! Ezek szerint milyen nagy a bűn ára?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 2. negyedév

Krisztus és a törvénye

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: