ÖNFEGYELEM

Elemezzük a következő igeszakaszokat! Lk 14:31-33; 1Kor 9:24-27; Zsid 12:1-4; 2Pt 1:5-11 E versek alapján tehát milyen a tanítványok élete? Hogyan tapasztaltuk mi magunk a Bibliában olvasottak valóságát?

A tanítványság árának részét képezi az önfegyelem. A képzeletet, minden késztetést, ambíciót és vágyat alá kell vetni Krisztusnak. Teljes egészében Krisztus rendelkezésére kell bocsátani a javainkat, mindazt, ami megfogható és ami láthatatlan, minden talentumot, képességet, minden értéket. Amit nem rendelünk alá neki, az bálvánnyá válhat, sőt elkerülhetetlenül azzá is válik, és megvan a veszélye, hogy tévútra visz.

Krisztus valóban felkínálja a jellemhibáink legyőzéséhez szükséges erőt. Szentlelke irányítása alá kerülhet minden hajlamunk az étvágy, az érzelmek és az értelem terén is.

Figyeljük meg az egyik mai szövegben Pál példáját, amit a sportéletből vett! Az atléták nem arra törekszenek, hogy lassabban fussanak, alacsonyabbat ugorjanak vagy rövidebbet dobjanak. A hívőknek sem szabad hátranézni! Főleg azért nem, mert ennek a „versenynek” a tétje örök érvényű, szemben azzal a díjjal, amit a futó nyerhet el szorgalmas erőfeszítésével és kitartó edzésével.

„A versenyfutók minden élvezettől tartózkodtak, szigorú és állandó fegyelem által edzették izmuk erejét és állóképességét, hogy amikor a verseny napja eljön, erejüket a legkeményebb próbára tehessék. Mennyivel fontosabb, hogy a keresztény, akinek örök érdeke forog kockán, étvágyát és szenvedélyét a józan ész és Isten akarata alá rendelje! Sohase engedje meg, hogy mulatozás, fényűzés vagy kényelem megzavarja figyelmét. Minden szokását és szenvedélyét helyezze szigorú fegyelmezés alá! Az Isten Igéje által megvilágított és Lelke által vezetett értelme irányítsa életét” (Ellen G. White: Az apostolok története. 4. kiad. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 205. o.)!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: