A KÖLTSÉGVETÉS ELSŐDLEGES FELADAT

Hogyan értsük Mt 10:37, Lk 12:49-53 és 14:25-26 verseinek kemény szavait? Miről beszélt Jézus?

A televíziós hírmagyarázók ma bizonyára nagy botrányt kavartak volna e szavak körül. „Az ünnepelt vallási vezető, a názáreti Jézus ma délutáni beszédében a családon belüli gyűlölködésre buzdított. Az elemzők éppen összehasonlítják mostani kijelentéseit a korábban kiadott közleményeivel, amelyekben a felebarátok, sőt az ellenségek szeretetére is szólított. Jól értesült kommentátorok azt kérdezik, hogy vajon ez a legutóbbi kijelentés nem jelent-e elmozdulást az irányelvek terén. Más, meg nem erősített források szerint Jézus azt kéri az emberektől, hogy adják el mindenüket, a befolyt összeget pedig mozgalma támogatására fordítsák. Az újabb fejleményeket folyamatosan közöljük. Maradjanak velünk!”

A Biblia figyelmes tanulmányozása, valamint a gyűlölni szó használata segít megérteni, hogy mire is gondolt Jézus. 5Móz 21:15 versében a mózesi törvény olyan esetre tér ki, amikor egy férfinak több felesége van. A Károli-féle fordítás ezt írja a feleségekről: „mind a szeretett, mind a gyűlölt”. A katolikus fordítás más kifejezést használ: „akit szeret, meg az is, akit nem kedvel”, a gyűlöl helyett tehát nem kedvel szerepel. A Tanakh (zsidó Biblia), valamint más fordítások is a nem szeret vagy nem kedvel kifejezésekkel fordítják a kérdéses héber szót. Ebben az összefüggésben a gyűlölni azt jelölheti, hogy kevésbé szeretni. Ezzel párhuzamos Mt 10:37 verse is, ami alátámasztja e feltevést.

Egyszerű, amit Jézus mond, mégis mély értelmű következtetésekhez vezet. Amikor a család lesz az első, Krisztus pedig csak másodsorba kerül, Ő lemond az uralomról. Az ember nem szolgálhat több urat. Krisztus mindig is a szilárd családi kötelékek ápolását támogatta, de a kapcsolatoknak az ad erőt, ha az alap megingathatatlan. Az alapot pedig az képezi, hogy teljes szívvel, mindennél jobban szeretjük Istent, Őt szeretjük elsősorban. Isten nem tűr el semmilyen akadályt, korlátot, és helytelenít mindent, ami eltereli róla a figyelmünket. A tanítványságnak elengedhetetlen feltétele, hogy megadjuk a legnagyobb árat: a Krisztus iránti osztatlan hűséget.

Hogyan helyezhetjük a hétköznapi életünkben Krisztust minden más elé, beleértve a családunkat is? Mit jelent az, hogy Krisztus legyen az első? Milyen következményekkel járhat ez?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: