MEGTALÁLNI AZ ELVESZETTET

Jézus azt közvetítette a tanítványainak a tanításaival és saját példájával, hogy csak lépjenek kapcsolatba a bűnösökkel, még a kirívó bűnöket elkövetőkkel is, mint amilyenek a paráznák és a vámszedők voltak. Különben hogyan tudnák az egész világot tanítványaivá tenni? Beszédeiben általában nagy figyelmet fordított a bűnösökre, akiket „elveszettekként” jellemzett. Ez is mutatja Krisztus könyörületességét. Mondhatta volna azt is, hogy „lázadók” (valóban azok voltak) vagy „züllöttek”, mégis inkább „elveszetteknek” nevezte őket.

Az elveszett szó nem hordoz olyan negatív jelentéstartalmat, mint az imént említett másik két kifejezés. Ahelyett, hogy szigorúan bírálnánk a megbotlott, elesett bűnösöket, inkább kövessük mi is Krisztus példáját! Jóindulatú meghatározás az, hogy elveszett, mert arra helyezi a felelősséget, aki megtalálja azt, ami elveszett. A sértő megjegyzések elűzik az elveszetteket. A semleges nyelvezet elfogadást közvetít, és a kapcsolat kialakításának lehetőségét. Ezért nemcsak arra kell vigyáznunk, mit mondunk, hanem még arra is, hogy mit gondolunk, ugyanis gondolataink nagyban hatnak arra, ahogy másokhoz viszonyulunk.

Az evangéliumokban Jézus többször is biztatja a hívőket, hogy keressék azt, ami elveszett. Azt akarja, hogy szeressük az elveszetteket, keressük a kapcsolatot velük, bármilyenek is legyenek, bárhogyan éljenek.

„A szolgálat, amelyet Isten kedvel, ez: ’hogy megnyisd a gonoszságnak bilincseit, az igának köteleit megoldjad, és szabadon bocsásd az elnyomottakat, és hogy minden igát széttépjetek… és tested előtt el ne rejtsd magadat’ (Ézs 58:6-7). Ha felismered, hogy bűnös vagy, és tudod, hogy téged is csak mennyei Atyád szeretete mentett meg, akkor mélységesen szánod a bűnben szenvedőket. Többé nem leszel irigy és gáncsoskodó a bűnbánat láttán. Amikor az önzés jege leolvad szívedről, éppúgy fogsz érezni, mint Isten; osztozol az elveszettek megmentésén érzett örömében” (Ellen G. White: Krisztus példázatai. Budapest, 1983, H. N. Adventista Egyház. 140-141. o.).

Mi a lényege a Lukács evangéliuma 15. fejezetében található példázatoknak? Hogyan tekint Isten az elveszett emberekre? Milyen felelősséggel tartozunk értük?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: