TUDÁS ÉS TAPASZTALAT, 2. rész

Olvassuk el Lk 6:20-49 szakaszát! Hogyan jelenik meg az ismeret és a tapasztalat is ebben a részben? E két elem hogyan kapcsolódik össze, azt bizonyítva, hogy mindkettőre szükség van, nemcsak az egyéni hitéletünkben, hanem a tanítványok képzése során is?

A lelki átalakuláshoz elengedhetetlenül szükséges a Szentírás ismerete. Krisztust Mesternek, Tanítónak tartották. Életeket átformáló ismereteket közölt falak nélküli tantermekben, amelyeket vízpartok, hegyek és Isten teremtett világának egyéb csodái határoltak. A Szentlélek felébresztette az emberek addig elnyomott lelkiismeretét, hogy el tudják fogadni a hallott igazságot. A tanítvánnyá válás folyamata nem lehet teljes tapasztalat nélkül, de a tapasztalatot a tudásnak kell irányítania.

Aki tanítványokat akar képezni a XXI. században, annak alaposan meg kell ismernie a Szentírást, a hiteles lelki tudás forrását. Az is éppen ilyen fontos, hogy közölje a tantételeket és a tanításokat, függetlenül attól, mennyire lesz népszerű vagy mennyire kényelmes ez a számára. Isten azt várja el a tapasztalt hívőktől, hogy ne tartsanak vissza semmit, türelmesen vezessék a hitben újszülötteket, amíg egyre jobban, mélyebben megértik és értékelik a kereszténység csodálatos, életet átformáló igazságát, főképpen a hármas angyali üzenet jelenvaló igazságát.

Mit mond Jézus Lk 6:39 versében, amit észben kell tartania mindenkinek, aki igyekszik tanítványokat vezetni az Úrhoz? Hogyan lehetünk biztosak abban, hogy nem olyanok vagyunk, mint amitől Jézus óvott?

Összefoglalva tehát: mindazoknak, akik tanítványokat akarnak képezni, a tudás a tapasztalattal együtt adja a legnagyobb erőt, mégpedig akkor, ha e kettő összefonódásából önzetlen szeretet fakad.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: