TUDÁS ÉS TAPASZTALAT, 1. rész

Jézus üzenetének nélkülözhetetlen része volt az információ. Egyedül az ismeretanyag nem képes átformálni, de minden átalakulásnak alkotó eleme az információ. Önmagukban az elvekben nem rejlik változást kiváltó erő, hanem az emberi szívben munkálkodó isteni Lélek biztosítja azt, ami a megtéréshez szükséges, és ez mással nem helyettesíthető.

Az elméleti ismeret hatása a kereszténység megértése és megélése szempontjából önmagában korlátozott. Mit mond Jézus Jn 16:7-14 szakaszában, ami éppen erre világít rá?

A bibliaismeret Isten Szentlelkével együtt képezi azt a lelki együttest, ami átformálja úgy az egyént, mint a közösségeket. Aki tanítványokat képez, mindkettőre törekednie kell, hittel és tanulással.

A kereszténység nagy becsben tartja az értelmet, a gondolkodást és a képzeletet. Az ismeretek fontosságát egyaránt bizonyítja, hogy az egész Szentírásban megtalálhatók az ésszerű, mély gondolatok, a judaizmus körein belül hatalmas tisztelet övezte a tanítókat, valamint az írnokok különleges figyelmet szenteltek az ősi iratok megőrzésének.

A keresztény hit nem irracionális, nem az értelemtől elrugaszkodott vallás. Azonban a kereszténység bizonyos köreiben az érzelem, az érzés és a tapasztalat fontosságát az ismeret fölé helyezik. Aki így gondolkodik, azt hangoztatja, hogy valójában nem is annyira lényeges, ki mit hisz, mert egyedül a tapasztalat számít. Az engedelmességet és az igazsághoz való ragaszkodást nem tartja különösen fontosnak, inkább az érzelmet és a túlfűtött vallási rajongást nevezi az őszinte lelkiség mércéjének.

A Szentírás puszta léte is az ellen szól, hogy a tapasztalat értelmet kizáró bűvöletébe kellene esnünk. Tudás nélkül a tapasztalat olyan, mint az irányítatlanul haladó, nagy hatóerejű rakéta, viszont a tudás tapasztalat nélkül élettelen és többnyire törvényeskedő lesz. Az igazi keresztény vezetők felmérték, hogy szükséges mindkét részt erősíteni nemcsak önmagukban, hanem az általuk a tanítványság útjára vezetettek között is.

Gondolatban vegyük sorra, hogy hány nyomós ok támasztja alá hitünket! Ugyanakkor milyen szerepe van a tapasztalatoknak? Miért van szükségünk ismeretre és tapasztalatra egyaránt?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: