TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. „Nikodémus” c. fejezet, 131-139. o.; „Lévi-Máté” c. fejezet, 220-228. o.; „Egy fogyatkozásod van” c. fejezet, 436-440. o.; „Zákeus” c. fejezet, 464-467. o.; A Nagy Orvos lábnyomán. Budapest, 1998, Advent Kiadó. „Szolgálat a gazdagokért” c. fejezet, 142-147. o.

„Sok szó hangzott már el a mellőzött szegények iránti kötelességünkről. De nem kellene a gazdagoknak is némi figyelmet szentelnünk? Sokan reménytelennek tartják őket, és nem sokat tesznek azok szemének felnyitása érdekében, akik a világi dicsőség csillogásától elvakítva és elkábítva kihagyják számításukból az örökkévalóságot. Gazdag emberek ezrei szállnak sírba anélkül, hogy az intő üzenetet megismerték volna. De bármennyire közömbösnek tűnjenek is, a gazdagok között is sokan nagy terheket hordoznak a lelkükben. ’Aki szereti a pénzt, nem elégszik meg a pénzzel; sem a jövedelemmel az, aki szereti a vagyont.’ Aki ezt mondaná a színaranynak: ’Reménységemet aranyba vetettem’ az ’megtagadta… volna az Istent odafönt.’ ’Senki sem válthatja meg magát, nem adhat magáért váltságdíjat Istennek. Mert olyan drága az élet váltsága, hogy végképp le kell tennie róla’ (Préd 5:9, új prot. ford.; Jób 31:24, 28, új prot. ford.; Zsolt 49:8-9, új prot. ford.).

Gazdagság és világi dicsőség nem elégítheti ki a lelket. Sok gazdag ember vágyik valamilyen mennyei bizonyosságra, valamilyen lelki reménységre. Sokan vágynak valamire, ami véget vetne céltalan életük egyhangúságának. Hivatali életükben sokan vágynak olyasvalamire, amijük nincs. Közülük kevesen járnak templomba, mert úgy érzik, hogy abból nem sok hasznuk van. A tanítás, amit ott hallanak, nem érinti meg a szívüket. Nem kellene-e őket személyesen megszólítanunk” (i. m. 142-143. o.)?

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Megtérésük után a nagy vagyonnal rendelkezőknek fontos szerep jutott az őskeresztény mozgalom fenntartásában. Kevés kivétellel a tehetős hívőkre jellemző volt az áldozatkész adakozás. Isten országát a társadalom minden rétegéhez tartozó, őszinte szívű emberek alkotják. A keresztényeknek nem kell félni a gazdagoktól, de nem is kell áhítattal tekinteni rájuk; megilletődöttség nélkül hirdessék nekik Isten kijelentéseit, hogy ők is üdvösségre juthassanak. Gyakorlati szempontból milyen változtatásokra lenne szükség a gyülekezetben, hogy a tehetősebb emberek is szívesebben részt vegyenek istentiszteleteinken (természetesen teológiai és elvi kérdésekben nem tehetünk engedményeket)?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: