SZERÉNY KEZDET

Milyen társadalmi csoporthoz tartozó családba született Jézus? Mit tudhatunk meg erről 3Móz 12:8, Mk 6:2-4 és Lk 2:21-28 verseit olvasva? Hogyan hatott ez a közeg a szolgálatára?

Már József és Mária megtisztulásért vitt áldozata is mutatja, hogy viszonylag szegényebbek voltak. 3Móz 12:8 versében találjuk azt a mózesi előírást, aminek értelmében az ilyen alkalmakra előírt bárányáldozat helyett a szegényebbek számára volt más lehetőség is. Ők a szerény körülményeikre való tekintettel galambot is vihettek. Így tehát már kezdettől fogva­ úgy áll előttünk Jézus – mivel jászolban született és a szülők galambot áldoztak –, mint aki szegények, „átlagemberek” családjában vette magára az emberi természetet. Valójában a régészeti leletek is arra utalnak, hogy viszonylag szegény és jelentéktelen városka volt Názáret, ahol Jézus a gyerekkorát töltötte. Ha mégoly tisztességes foglalkozás is az ácsmesterség, bizonyára nem került révén a társadalom „elitje” közé.

„Jézus szülei szegények voltak, és fáradságos napi munkával keresték kenyerüket. A gyermek jól ismerte a szegénységet, az önmegtagadást és a nélkülözést. Ezek a tapasztalatok védelmet jelentettek számára. Tevékeny életében nem voltak haszontalan percek, amelyek rést nyitottak volna a kísértésnek. Nem voltak céltalan órák sem, amikor rossz társaságba kerülhetett volna. Amennyire csak lehetett, elzárta a kísértő útját. Sem nyereség vagy élvezet, sem dicséret vagy bírálat nem vehette rá arra, hogy rosszat tegyen. Bölcs volt, hogy felismerje a gonoszt, és erős, hogy ellenálljon neki” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 51. o.).

A mindenség Teremtője (Jn 1:1-3) emberré lett, nemcsak emberi testben, kisgyermekként lépett közénk, ami már önmagában elég megdöbbentő lenne, hanem ráadásul egy viszonylag szegény családba született. Hogyan fogadjuk ezt a különös gondolatot? Mi az egyetlen módja, ahogy erre válaszolhatunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: