A TEST ÉS A LÉLEK GYÓGYÍTÁSA

A test gyógyításával és az elmeállapot helyreállításával is szerzett Jézus tanítványokat. Az elé került betegek közül többet fizikai betegség és lelki baj is gyötört. Jézusnak sosem a testi gyógyítás volt a végső célja. Mindig arra törekedett, hogy tanítványává tegye az embereket. A gyógyítással húsz, ötven vagy akár hetvenöt évvel is meghosszabbíthatta, jobbá tehette a betegek életét. Aki viszont a tanítványává lett, annak örök életet kínált, amit a társaságában tölthet el!

Lk 8:26-39 szakaszában a gonosz lelkektől megszabadított gadarénus férfi könyörgött Jézusnak, hogy vele mehessen. Krisztus azonban meghagyta neki, hogy a családja és a város lakói között hirdesse az evangéliumot. Csoda folytán szabadult meg, ezért nagy erővel tehetett bizonyságot Jézusról.

Tanulmányozzuk Mt 6:19-34, 2Kor 4:7-10, Fil 4:4-9, 1Pt 5:7 és 1Jn 3:20-22 verseit! Hogyan csillapíthatja ezeknek a verseknek az üzenete a lelki betegség több fajtáját, amelyek mögött sokszor a félelem, a bűntudat és a szégyen húzódik meg?

Előfordul, hogy a testi betegséget valamilyen lelki hatás váltja ki. Az orvostudomány széles körben foglalkozik a test és a lélek kapcsolatával. A félelem vezethet gyomorpanaszokhoz, az aggodalom álmatlanságot okozhat. A harag hozzájárulhat szívbetegségek kialakulásához. A mentálhigiéné elveinek tanítása közben rá kell világítanunk az Istenbe vetett bizalom fontosságára. Ezzel természetes módon vezethetjük rá az embereket, hogy fogadják el Istent és igazi tanítványai legyenek.

„Minden napnak megvan a maga terhe, gondja és fáradsága; és milyen előszeretettel beszélünk ezekről! Hány hiábavaló gond hatol a szívünkbe, hányszor beszélünk gondjaink terhéről, mintha nem volna szeretetteljes, irgalmas Megváltónk, aki mindig kész a kérésünket meghallgatni, és minden időben, minden nyomorunkban segítségünkre jönni” (Ellen G. White: Jézushoz vezető út. Budapest, 2008, Advent Irodalmi Műhely. 90. o.).

Ha az ember valóban az Úrral jár, az még nem feltétlenül garantálja, hogy egészséges lesz. Ettől függetlenül vitathatatlan, hogy még a testre is jó hatása van az Úr ismeretéből származó lelki békének. Mit tehetünk a gyakorlatban azért, hogy a mai részben tárgyalt elveket a saját életünkben is alkalmazzuk, főleg, ha hajlunk az aggodalmaskodásra?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: