AZ ÖRÖK IRGALOM MINTÁJÁRA

A példa követése a legnagyobb dicséret. Krisztus első tanítványai igyekeztek úgy imádkozni, mint a Mester. Természetes, hogy könyörögtek a biztonságukért, a napi szükségleteikért és a lelki vezetésért. Tanítványként élve a közbenjáró imádság fontos része lett mindennapjaiknak.

Milyen szerepe volt az imának az őskeresztény egyházban? Milyen konkrét helyzetekért imádkoztak a hívők? Mit tanulhatunk ezekből a példákból? Lásd ApCsel 1:13-14; 1Tim 2:1-4; Jak 5:13-16; 1Pt 4:7; 1Jn 5:16; Júd 20-22!

Az őskeresztény egyház horgonya az állandó imádság volt. Amikor Pál misszióútra indult, imával bocsátották el (ApCsel 13:3; 14:23). A búcsúzkodásuknak is részét képezte a közös ima (ApCsel 20:36; 21:5). Gyakran mondtak közbenjáró imákat. Könyörögtek az állami vezetőkért, a hittestvéreikért és általában véve mindenkiért. Pál imádkozott Publiusnak, Málta elöljárójának az édesapjáért, aki vérhasban szenvedett. A haldokló István a gyilkosaiért is imádkozott. Nem lehet eléggé kiemelni, hogy mennyire központi szerepe volt az imának az első hívők életében! A Szentírás szerint azért kedves Istennek az imádság, mert Ő minden ember üdvösségére vágyik és az igazság terjedését akarja látni. Az ősegyház gyors növekedést tapasztalt az imádságok hatására, amelyekhez társult az apostoli tanítás, a lelkes igehirdetés, a csodák és jelek, valamint a szeretettel jellemezhető közösség. A kereszténység az üldözés hevessége dacára is az egész birodalmat áthatotta. Az emberek ezerszám fogadták el az evangéliumot. A császári palotától kezdve a legeldugottabb helyekig, mindenütt élő világosságként ragyogott a hívők átalakult élete.

Mennyi időt szentelünk a közbenjáró imádságra? Gondolkozzunk el a válaszunkról! Vagy talán még jobb lenne azt megkérdezni, hogy mennyivel több időt kellene közbenjáró imádságra fordítanunk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: