AZ IDŐ PRÓBÁJÁT KIÁLLÓ KÖNYÖRÜLET

Gyakorta megesik, hogy ima közben jobbára csak magunkra összpontosítunk. A hívők Isten elé tárják kívánságlistájukat, és remélik, hogy megkapják, amit kérnek. Az Ige bátorít, hogy kéréseinkkel forduljunk az Úrhoz, az indítékaink viszont nem mindig tiszták. Végtére is, vajon nem romlott, gonosz az ember szíve, nem vezethet félre? Nem fordulhat elő, hogy imáink időnként bensőnk bűnös állapotát tükrözik?

A közbenjáró imádság viszont valaki másnak a szükségleteire összpontosít, ami valószínűtleníti az önző motivációt. A történelem során a közbenjáró imádságok voltak a legnemesebb lelki beszélgetések. Az Istennel folytatott párbeszédekben önzetlenség, együttérzés és mások java iránti őszinte vágy mutatkozott meg, méghozzá az öndicsőítés foltja nélkül.

Mi nyomta Dániel próféta szívét, amikor a Dán 9:2-19 szakaszában lejegyzett imádságot elmondta? Milyen szerepe van a bűnvallásnak az imában? Az idős prófétát nem hajthatta önérdek Jeruzsálem felépítése kapcsán, akkor mi késztette imára?

Hetven év telt el azóta, hogy Jeremiás elmondta azt a próféciát, amiről Dániel gondolkodott. Annyi esztendő múltával a jeruzsálemi barátai már valószínűleg nem éltek. A helyreállítás folytán nem szerezhette volna vissza elvesztett javait sem. Imádságában semmi nem utal arra, hogy önző szándékok vezették volna. A régmúlt idők e prófétája kimondottan a fogságban élő zsidó nép jövője és Isten hírneve miatt esedezett az Úrhoz. A kéréseit hosszas bűnvallás előzte meg. Dániel ebben a részben magát is az engedetlen nép közé sorolta, nem akart ártatlannak tűnni. Kész volt felelősséget vállalni, miközben elsődlegesen mások javát szolgálva könyörgött a város helyreállításáért.

Gondolkodjunk el a saját imaéletünkről! Mi mindenért imádkozunk, milyen célból, kinek az érdekében? Mennyire mutatkozik meg az imánkban, hogy „meghaltunk az énnek”? Hogyan tanulhatunk meg kevésbé önző módon imádkozni, vagyis hogyan lehetnek kevésbé önzőek az imáink, még az önmagunkért mondottak is?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: