TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

Ellen G. White: Krisztus példázatai. Budapest, 1983, H. N. Adventista Egyház. „Példázatokban mondottam néktek” c. fejezet, 9-14. o.

„Jézus érdeklődést akart ébreszteni. Fel akarta rázni a közönyöseket, és szívükbe vésni az igazságot. A példabeszéd népszerű tanítási mód volt. Nemcsak a zsidók értékelték és figyelték, hanem más népek is…

Krisztus olyan igazságokat tárt fel, amelyek elfogadására az emberek nem voltak felkészülve. Sőt még megértésükre sem. Ezért tanította őket példázatokban. Tanításai, amelyeket összekapcsolt az életből, a gyakorlatból és a természetből vett képekkel, lekötötte figyelmüket és érintette szívüket. Később, ha ránéztek azokra a dolgokra, amelyekkel tanításait szemléltette, visszaemlékeztek a mennyei Tanító szavaira…

Jézus minden szívhez utat keresett. A sokféle példázattal nemcsak különböző oldalról mutatta be az igaságot, hanem különböző életfelfogású hallgatóira is hatást gyakorolt” (i. m. 11-12. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. A csoportban beszélgessünk a vasárnapi kérdésre adott válaszunkról! Mit tanulhatunk egymás történeteiből?

2. Jézus a hallgatói számára ismert dolgokból merítette képeit és hasonlatait. Mi mit tudunk felhasználni a lelki természetű kérdések kifejezésére?

3. Jézus metaforái főként a földműveléssel kapcsolatos helyzetekre utaltak, de az őskeresztények túlnyomó többsége városokban élt. Pál vagy a többi újszövetségi író szavaiban mi utal a városi körülményekre?

4. Vegyük sorra a jó történet elemeit! Mire valók, mit érhetünk el velük? Hogyan tanulhatjuk meg felhasználni az efféle eszközöket a bizonyságtevésünkben?

5. Milyen történetet mondott el Jézus Lk 16:19-31 szakaszában? Milyen tanulságot találunk itt a lelki üzenet átadása közben használható képzeletbeli történettel kapcsolatban?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: