A FORRADALMÁR HÁBORÚJA

Krisztus szolgálata forradalmi volt, csakhogy a Mester nem a megszokott fegyverekkel küzdött. Eszközei összehasonlíthatatlanul nagyobb erővel hatottak a kardoknál vagy késeknél. A gonosszal vívott harcában a gyakorta példázatokban és hasonlatokban elhangzó, életeket átformáló szavai bizonyultak nem titkolt fegyvereinek.

Krisztus manőverei és stratégiái számos vezetőt készületlenül találtak. Muníciójuk kevésnek bizonyult, amikor korlátozni akarták a tömegekre gyakorolt erős hatását. Jézus több példázatában is fellépett a vezetők ellen. Jól látták, hogy alaposan gyengíti a befolyásukat, ha Krisztus üzenete valóban behatol az emberek szívébe.

Milyen gondolat domborodik ki Mt 21:28-32, Lk 14:16-24 és 20:9-19 verseiben? A példázatok általában egy bizonyos hallgatóságnak szóltak, mégis milyen elvek vonatkoznak ma ránk is?

„A szőlőskertről szóló példázat nemcsak a zsidó népre vonatkozik. Számunkra is van benne tanulság. Isten korunkban is nagyszerű kiváltságokban és áldásokban részesíti egyházát, és elvárja, hogy a kapott kiváltságok és áldások arányában teremjünk gyümölcsöt” (Ellen G. White: Krisztus példázatai. Budapest, 1983, H. N. Adventista Egyház. 201. o.).

Nem kérdés, hogy sok áldást köszönhetünk az Úrnak: Krisztus a vérén váltott meg, saját igazsága érdeméért (nem a miénkért!) üdvösséget ígér, az örök élet bizonyosságát adja és felajánlja a Szentlelket – annyi mindenről gondoskodott! Mégis könnyű elfeledkezni mindarról, amit kaptunk, vagy teljesen természetesnek venni, vagy akár le is szólni, semmibe venni. A példázatbeli szőlőművesekhez hasonlóan talán észre sem vesszük, hogy tetteink mit fejeznek ki. A munkások számára az ítélet napján nem jelentett mentséget tudatlanságuk, mint ahogyan bennünket sem ment fel, ha nem vagyunk tisztában a helyzettel.

Milyen gyakran ítéltük meg tévesen a saját lelkiállapotunkat? Mit tanulhatunk ebből, hogy a jövőben kerüljük a hasonló hibákat?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2014. 1. negyedév

Tanítványság

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: