ÚJ TEREMTÉS

Olvassuk el Jel 7:15-17 verseit! Hol vannak a megváltottak, és hogyan ábrázolja őket ez a szakasz?

E versekben a megváltottak királyokként és papokként, Isten palotájában és templomában szolgálva jelennek meg előttünk (Jel 1:6; 5:10; 20:6). A pusztai szent sátorban Isten jelenlétére utal vissza az ígéret, hogy „aki a királyiszékben ül, kiterjeszti sátorát felettök” (Jel 7:15), hiszen az ősi Izráel vezetőjeként akkor is népe között lakozott. Az új földön a szentély újra a tökéletes kapcsolat helye lesz, ahol Isten és megváltottai találkoznak; oltalmat, védelmet biztosít az Atya és Krisztus jelenlétében, az élet beteljesedését. Aki egykor az emberek között lakozott (Jn 1:14), most kiterjeszti sátorát szentjei fölött, hogy ők is ott lakozhassanak.

Hogyan mutatja be Jel 21:1-22 szakasza az új Jeruzsálemet? Milyen párhuzamokat találunk a szent város és a szentély között?

János nem látott templomot az új Jeruzsálemben (Jel 21:22), de ez nem azt jelenti, hogy ott nincs templom. Inkább az lehet a magyarázat, hogy maga az új Jeruzsálem a templom, „az Isten sátora” (Jel 21:3). Több olyan elemet is vonatkoztat az Ige az új Jeruzsálemre, ami a szentélyt idézi: „szent” és mennyei eredetű (Jel 21:2, 10); négyzet alapú, mint a szentek szentje (Jel 21:16; 1Kir 6:20); hasonlóképpen a templom területéhez, „semmi tisztátalan” nem léphet be oda (Jel 21:27); és ami a legfontosabb: Isten ott van! Az Úr szentélyében a lehető legszorosabb kapcsolatban élhetünk vele (Jel 21:3, 7) – ez a megváltás célja.

Egy örökkévalóságon át szoros kapcsolatban Istennel? Miért annyira fontos tehát már most „szoros kapcsolatban járni Istennel”, amit Ellen G. White annyit említ?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 4. negyedév

A szentély

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: