MEGOSZTOTTSÁG HELYETT BARÁTSÁG

Pál és Barnabás együtt dolgozott, úgy tettek bizonyságot Jézusról, amíg nézeteltérés nem alakult ki közöttük (ApCsel 15:36-39). Pál már nem bízott a félénk János Márkban, aki az evangélium hirdetésével járó esetleges veszélyekre gondolva inkább hazament, magára hagyva Pált és Barnabást.

„E meghátrálás miatt Pál egy időre kedvezőtlenül, sőt szigorúan ítélte meg Márkot. Barnabás viszont mentegette őt tapasztalatlansága miatt. Aggódott, hogy Márk ne tegye le a szolgálatot, mert képességet látott benne, és azt remélte, hogy idővel Krisztus használható és alkalmas szolgája lesz” (Ellen G. White: Az apostolok története. 4. kiad. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 113. o.).

E férfiak mind Isten eszközei voltak, de meg kellett oldani a közöttük felmerülő problémát. A kegyelemről prédikáló apostolnak kegyelmet kellett gyakorolnia fiatal munkatársa iránt, aki csalódást okozott neki. A bűnbocsánat apostolának meg kellett bocsátania. János Márk fejlődött Barnabás bátorító vezetése mellett, míg végül Pál szívét is meglágyította a szembetűnő változás.

Kiviláglik Pál fogságból írt, Timóteusnak és a kolossébeli gyülekezetnek szóló leveléből, hogy az apostol újból felvette a kapcsolatot János Márkkal, ismét bizalmába fogadta. Mi utal erre Kol 4:10-11 és 2Tim 4:11 verseiben?

Megbékélésük részleteiről ugyan csak utalásokból értesülünk, de a Biblia feljegyzése egyértelmű. János Márk egyike lett az apostol megbízható társainak, és már meleg szavakkal, munkatársaként ajánlotta őt a kolossébeli gyülekezetnek. Pál élete vége felé arra kérte Timóteust, hogy János Márkot vigye hozzá Rómába, „mert nekem alkalmas a szolgálatra.” Pál munkásságát gazdagította az ifjú, akinek az apostol addigra nyilván megbocsátotta a korábbiakat. Ledőlt közöttük a fal; képesek voltak együttműködni az evangélium szolgálatában.

Hogyan tanulhatunk meg megbocsátani azoknak, akik ártottak vagy csalódást okoztak nekünk? Viszont a megbocsátás miért nem mindig jár együtt a korábbi kapcsolat teljes helyreállásával? Miért nem is kell ennek mindig így történnie?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: