A GONDOLATOK ŐRZŐJE

„És az Istennek békessége, mely minden értelmet felülhalad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban” (Fil 4:7). Csodálatos ígéret ez, de törekednünk kell rá, tennünk kell érte, hogy valóra váljon az életünkben!

Sokféleképpen megtörténhet, hogy nem vigyázunk eléggé. Talán nem zárjuk ki a világi szórakozás fertőjét, vagy a gondolatainkat teljesen hatalmába kerítheti a harag, a keserűség és a sértődöttség. Az is megeshet, hogy az élvezetek vagy káros szenvedélyek mérgező tengerébe merülünk bele. Jézus azonban megígérte, hogy őrzi gondolatainkat – ha engedjük.

Olvassuk el 2Kor 10:3-5 verseit! Mit ért azon Pál, hogy „a mi vitézkedésünk fegyverei nem testiek”, hanem lelkiek. Melyek a testi fegyverek? Milyenek a lelki fegyverek? Az apostol ezt is mondja: „foglyul ejtvén minden gondolatot, hogy engedelmeskedjék a Krisztusnak” (2Kor 10:5). Mit jelent ez és hogyan érhető el?

Luther Mártontól származik a mondás: „Nem akadályozhatod meg, hogy a madarak átrepüljenek a fejed felett, de arról már tehetsz, hogy fészket raknak-e a hajadban.” Más szóval számtalan gondolat cikázik át az agyunkon. Képek, hangok, illatok kiváltanak bizonyos gondolatokat, a különféle érzések meghatározott érzelmeket ébresztenek. Nem mindig tudjuk megválogatni, hogy milyen gondolatok villannak fel bennünk. Arról azonban már dönthetünk, hogy elidőzünk-e azoknál; engedjük-e, hogy uralják elménket. Úgy érhetjük el, hogy minden gondolatunk engedelmeskedjen Krisztusnak, ha értelmünket alárendeljük neki. A testi gondolatok nem illannak el egyszerűen attól, ha csak erre vágyunk. Az űzi ki őket, ha valami más lép a helyükre. Az Isten Igéjének tökéletes elveire összpontosító ember elméjét védi és őrzi meg Isten kegyelme a gonosz fortélyaival szemben.

Konkrétan mit ért Pál azon, hogy „az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is” (Fil 2:5)? Hogyan lehet bennünk krisztusi indulat? A vers értelmében kié a változásért a felelősség?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: