FORMALITÁS, FANATIZMUS ÉS HIT

Az őszinte ébredés egyik nehézsége, hogy az embernek képesnek kell lenni áttörni a hideg formalitás jeges felszínén, ugyanakkor kerülve a fanatizmus tüzes lángjait. A formalitás mereven ragaszkodik a fennálló állapotokhoz. Megelégszik a vallás külsőségeivel, de elutasítja az élő hit valóságát. A fanatizmus hajlamos a végletekbe esni, valamelyik oldalra kisiklik, jellemzően kiegyensúlyozatlan, a hitnek csupán egy vetületére összpontosítja a figyelmet, miközben az összes többiről tudomást sem vesz. A fanatikus ember általában a saját igazsága tudatában tetszeleg, de másokat bírálgat. Pál apostol így fejezte ki, mire vágyott: „hogy többé ne legyünk gyermekek, kiket ide s tova hány a hab és hajt a tanításnak akármi szele, az embereknek álnoksága által, a tévelygés ravaszságához való csalárdság által” (Ef 4:14).

Jézus elítélően szólt azokról a farizeusokról, akiket a rideg formalitás jellemzett. Mit tudhatunk meg erről a következő igehelyeket olvasva: Mt 23:27-28; Mk 7:5-9; Lk 11:39-40?

Mit olvasunk azokról, akik szerint a jelek és a csodák bizonyítják, hogy valóban Jézus hűséges követői vagyunk (Mt 7:21-23)?

Mindkét esetben a szívbeli elkötelezettség kérdése húzódik meg a mélyben. Jelek és csodák semmiképp sem léphetnek az őszinte bibliai hit helyére. Nem helyettesíthető ilyesmivel az, hogy az ember valóban alávesse akaratát Isten Igéjének. Az igazi ébredés lényeges eleme a komoly hit, ami elvezet Isten akaratának elkötelezett, engedelmes választásához. János szavaiból visszhangzik, hogy milyen is a bibliai alapú ébredés: „Mert mindaz, ami Istentől született, legyőzi a világot; és az a győzedelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk” (1Jn 5:4).

„Milyen a világot legyőző hit? Olyan, ami által személyes Megváltónkat ismerjük fel Krisztusban. Reménytelen helyzetünkre, önmagunk megváltásának teljes képtelenségére rádöbbenve, egyedüli reménységünkként hittel bele tudunk kapaszkodni abba, aki a Segítségünk, akinek megmentő ereje hatalmas” (Ellen G. White: Reflecting Christ. 21. o.).

Melyik oldal felé hajlunk inkább: a formalitások és a hagyomány vagy inkább a tapasztalat és a fellegekben járó lelkesedés felé? Hogyan találhatjuk meg a helyes egyensúlyt, ha történetesen túlságosan eltérnénk vagy erre, vagy arra?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: