ISTEN AKARATA ÉS IGÉJE

Az igazi lelkiségben Isten megismerése és akaratának teljesítése központi helyet kap (Jn 17:3; Zsid 10:7), viszont téves minden ún. „ébredés”, ami csak a tapasztalatokra összpontosít, nem pedig az Isten Igéje iránti engedelmességre. A Szentlélek soha nem fog oda vezetni, ahová az Ige nem irányít. A Szentlélek a Bibliához fordít (2Tim 3:15-16). Isten Igéje az alapja és a szíve minden őszinte ébredésnek.

Mit tudhatunk meg a 119. zsoltár következő verseiből az ébredés és a Szentírás kapcsolatáról: Zsolt 119:25, 28, 49-50, 67, 81, 105, 116, 130, 154? Soroljuk fel, hogy milyen lelki tulajdonságokat fejleszt ki az életünkben az Ige! Gyakorlati szempontból, az Úrral szerzett tapasztalatainkat illetően mit jelentenek számunkra ezek az ígéretek?

Az élet kenyeréről szólva Jézus megfogalmazta, hogy mi az igazi ébredés lényege és a lelki élet alapja: „A lélek az, ami megelevenít, a test nem használ semmit: a beszédek, amelyeket én szólok néktek, lélek és élet” (Jn 6:63). Jézus szavai rendkívül fontosak. Isten Igéjéből szól hozzánk minden igazi ébredés forrása, a Szentlélek, hogy bárkinek mély lelki életet ajándékozzon, aki hajlandó hittel elfogadni. Akkor következik be az ébredés, amikor a Szentlélek Jézus szavait a gondolatainkba vési. Ezért mondta a Megváltó: „Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Istennek szájából származik” (Mt 4:4).

„Az elmúlt fél évszázad sok ébredésében kisebb-nagyobb mértékben azok a hatások érvényesültek, amelyek a jövő nagyobb mozgalmaiban fognak megmutatkozni: érzelmi túlfűtöttség, az igaz és a hamis keveredése. Ezek nagyon alkalmasak az emberek félrevezetésére. De senkinek sem kell eltévednie. Isten Igéjének fényénél nem nehéz megállapítani e mozgalmak jellegét. Ahol az emberek figyelmen kívül hagyják a Biblia bizonyságtételét, és elfordulnak azoktól a világos, lélekpróbáló igazságoktól, amelyek önmegtagadást és a világ megtagadását igénylik, oda Isten nem küldi áldását” (Ellen G. White: A nagy küzdelem. Budapest, 1985, H. N. Adventista Egyház. 414. o.).

Az igazi ébredés lényeges feltétele, hogy az ember felismerje Istennek az Igében kinyilatkoztatott akaratát. Jézus Szentlélekkel teljes életet élt. Születésétől fogva haláláig a Lélek vezette és adott erőt neki.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: