A SZEMÉLYES BIZONYSÁGTÉTEL EREJE

Csupán a vallási szertartásokban kevés erő van az élet megváltoztatására. A vallási formalizmus lelkileg hidegen hagyja az embereket. Maguk a tantételek nem formálják át a szívet. Az újszövetségi kor bizonyságtétele az evangélium hatására megváltozott életekben gyökerezett. A tanítványok nem szerepet játszottak, nem bizonyos formalitásokat követtek rutinszerűen, a lelkiségük nem mesterkélt volt. Az élő Krisztussal találkoztak, ezért változtak meg, és többé már nem hallgathattak.

A közös tapasztalat milyen fonala figyelhető meg Pál és János életében, páratlan erőt adva bizonyságtételüknek (ApCsel 22:1-14; Fil 3:1-7; 1Jn 1:1-4)?

Pünkösdkor a tanítványok megváltoztak. Valami történt velük, hogy a Lélek tehessen valamit általuk. A Szentlélek tett valamit értük, hogy tehessen valamit velük; szinte túlcsordult az életükből, másokat is felüdítve.

Jézus ezt így fejezte ki: „Aki hisz énbennem, amint az írás mondotta, élő víznek folyamai ömlenek annak belsejéből” (Jn 7:38). A görögben az itt szereplő „hisz” szó a pisztisz szóból ered. A felszínes hitnél vagy csupán értelmi elfogadásnál jóval többet jelent: sziklaszilárd hitet, rendíthetetlen bizalmat fejez ki. Erős, életet átalakító hit Krisztusban, aki a kereszten feláldozta életét az emberiség bűneiért. Jézus rámutatott, hogy amikor szeretete csillapítja lelki szomjúságunkat, ez a szeretet túlcsordul a szívünkből a környezetünkre.

„Krisztus hűségének megvallása a menny választott eszköze, mellyel bemutathatjuk Őt a világnak. Méltányolnunk kell kegyelmét, melyet a hajdani szent emberek által ismertetett meg, de ennél is hatásosabb saját tapasztalatunkról bizonyságot tenni. Isten tanúi vagyunk, ha isteni erő munkálkodása nyilvánul meg bennünk” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 1989, Advent Kiadó. 286-287. o.).

Annak a kereszténynek a bizonyságtétele a legerőteljesebb, aki személyesen ismeri Jézust. Semmivel nem helyettesíthető a Jézus szeretetében elmerült szívből természetesen feltörő bizonyságtétel.

Hogyan mutathatjuk be, hogy mit tett értünk Jézus? Hogyan tanulhatunk meg nagyobb meggyőző erővel beszélni róla?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: