JÉZUS ÉS AZ IGE

Milyen szempontból hasonló a munkája Isten Igéjének és Lelkének? Olvassuk el Jn 5:39; 16:14-15 verseit!

Isten Igéje bizonyságot tesz Jézusról, mint ahogy a Szentlélek is. A Lélek mélyebb tapasztalatra vezet Jézussal az Ige által. A Szentléleknek nem az az elsődleges célja az ébredésben, hogy természetfeletti jelekben és csodákban megnyilatkozzon, hanem hogy az Ige által dicsőítse Jézust. A Lélek keresztsége nem arról szól, hogy erőt nyerünk hatalmas csodák megtételéhez. Az a lényege, hogy Isten ereje átalakítja az életünket – pontosan erről szól az ébredés és reformáció. Isten Igéje az alapja minden őszinte ébredésnek. E tapasztalat akkor következik be, ha megértjük az Úr Szavát. Istentiszteletünk, dicsőítésünk abból fakad, ha egész elménket átitatja az Ige. Az átalakult élet a legnagyobb bizonyság az igazi ébredés mellett. Az ébredést kísérhetik kellemes érzések, miközben Istent dicsőítjük, de nem képezhetik érzések az ébredés alapját. Minden úgynevezett „ébredés”, ami kizárólag látványosan érzéseken vagy tapasztalatokon alapul, a legnagyobb jóindulattal is csak sekélyesnek nevezhető, a legrosszabb esetben azonban egyenesen megtévesztő. Csupán a lelkiség látszatát kelti, de nem őszinte istenfélelem. Amikor az ébredés Isten Igéjében gyökerezik, az maradandó, a saját életünket és a környezetünkét is megváltoztató tapasztalat.

A Biblia őszinte ébredést kiváltó szerepét láthatjuk meg abból a történetből is, amikor Jézus megjelent a két tanítványnak az emmausi úton. Krisztusnak e követői teljesen össze voltak zavarodva. Jézus azonban lépésről lépésre „magyarázza vala nékik minden írásokban, amik őfelőle megirattak” (Lk 24:27). Elmondta nekik a Messiásra vonatkozó ószövetségi próféciákat. Bemutathatott volna valamilyen nagy csodát önmaga igazolására, vagy megmutathatta volna sebhelyeit a kezén, de nem tette. Inkább a Bibliából tanította őket.

Figyeljük meg, mit mondtak a tanítványok, amikor visszagondoltak az aznap történtekre! „Avagy nem gerjedezett-é a mi szívünk mibennünk, mikor nékünk szóla az úton, és mikor magyarázá nékünk az írásokat” (Lk 24:32)?

Milyen nagyszerű példája ez az őszinte ébredésnek!

Miért nem bízhatjuk rá magunkat teljesen az érzéseinkre? Hogyan vezethetnének félre? A hitéletben mi az érzések szerepe? Milyen szerepük nem lehet?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: