A SZERETET FEDDÉSE

Miért marasztalja el Jézus a laodiceai gyülekezetet (Jel 3:15-16)? Mit jelent a lágymelegség? Milyen kifejezéseket használhatott volna még Jézus a „lágymeleg” szó helyett?

Jel 3:15-16 verseihez Ellen G. White a következő magyarázatot fűzte: „A laodiceai gyülekezetnek szóló üzenet a legkonkrétabban vonatkozik azokra, akik számára a hitélet érdektelen, akik nem tesznek határozottan bizonyságot az igazságról” (The SDA Bible Commentary. 7. köt. 962. o.). Roppant sokatmondó kijelentés! Az érdektelennek bizonyuló hitéletre azt is mondhatjuk, hogy élettelen. A kereszténység külső látszatában tetszeleg, ám a lényeg hiányzik belőle. Mutatja a külsőséges formaságokat, csak az élő erő nincs meg benne. A laodiceai hívők nem eretnekek és heves fanatikusoknak sem nevezhetők, egyszerűen közömbösek a lelki dolgok iránt. Jó, erkölcsös embereknek tűnnek, Pál szavaival élve: „Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét” (2Tim 3:5). Jézus kora vallásos embereiről mondta: „Ez a nép szájával közelget hozzám, és ajkával tisztel engemet; szíve pedig távol van tőlem” (Mt 15:8).

Olvassuk el Jób 5:17-19, Zsolt 94:12, Péld 29:15, 17 és Zsid 12:7-11 verseit! Mi volt Isten célja a feddő szavakkal?

Az Úr túlságosan szereti népét ahhoz, hogy egykönnyen engedné őket a vesztükbe rohanni. Bármit hajlandó megtenni, hogy újból fellobbantsa szívükben a lelki élet lángját. A szigorú feddő szavakra még erősebb szeretete készteti. Csak azért fenyít, mert gyógyítani akar. Hóseás próféta is hasonló érzelmeket szólaltat meg, amikor megtérésre hív: „Jertek, térjünk vissza az Úrhoz, mert ő szaggatott meg és ő gyógyít meg minket; megsebesített, de bekötöz minket” (Hós 6:1)!

Volt már, amikor Isten fájdalmas, kellemetlennek érzett helyzetekkel akarta elérni nálunk a megalázkodást, azt, hogy közeledjünk hozzá? Mit tanultunk az efféle tapasztalatokból, amelyek optimális esetben azt eredményezik, hogy ne kelljen újból hasonlókat átélnünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: