Illés példája

„Illés ember volt, hozzánk hasonló természetű; és imádsággal kéré, hogy ne legyen eső, és nem volt eső a földön három esztendeig és hat hónapig: És ismét imádkozott, és az ég esőt adott, és a föld megtermé az ő gyümölcsét” (Jak 5:17-18).

„Amikor a Kármel hegyén Illés esőért imádkozott (1Kir 18:41-45), a hite próbát állt ki, de ő kitartóan Isten elé tárta kérését. Hatszor könyörgött nagy buzgalommal, mégsem volt semmi jele annak, hogy kérése teljesül, ő azonban erős hittel tovább könyörgött a kegyelem trónja előtt. Ha a hatodik alkalommal csüggedten feladja az imádkozást, nem kapott volna választ, Illés azonban kitartott egészen addig, amíg feleletet nem kapott. Istenünk nem zárja be fülét kéréseink előtt, ha Igéjét érvényre juttatjuk, megjutalmazza hitünket. Azt akarja, hogy minden érdekünk az Ő érdekeivel fonódjon össze, akkor biztonsággal adhatja ránk áldását, mert ha áldásait elnyerjük, nem a saját dicsőségünkre használjuk fel azokat, hanem minden dicsőséget Istennek adunk. Isten nem mindig válaszol rögtön, amikor imában hozzá fordulunk, mert ha ezt tenné, természetesnek vennénk, hogy jogosan tartunk igényt minden áldására és kegyére, amit ránk áraszt; ahelyett, hogy megvizsgálnánk a szívünket, van-e benne bármiféle rossz, dédelgetünk-e valamilyen bűnt. Nehogy óvatlanok legyünk és elfeledkezzünk arról, hogy mennyire rá vagyunk utalva Istenre, milyen nagy szükségünk van a segítségére! A szolga figyelt, miközben Illés imádkozott. Hatszor tért vissza, hogy elmondja, nincs semmi, felhő sincs, nincs jele az esőnek. Ám a próféta nem csüggedt el… Miközben a szívét vizsgálta, egyre kevesebbnek és kevesebbnek tűnt, úgy a saját szemében, mint Isten előtt… Amikor pedig elérte azt a pontot, hogy egészen megtagadta énjét, a Megváltóba kapaszkodott, mint aki egyedüli ereje és igazsága, a válasz megérkezett. A szolga ezekkel a szavakkal jelent meg: ’Ímé egy kis felhőcske, mint egy embernek tenyere, jő fel a tengerből’ (1Kir 18:44).

Illés nem várta meg, hogy az egész égbolt elsötétedjen. A kis felhőben hittel meglátta a sok esőt, és hite szerint cselekedett… A világban ma ilyen hitre van szükség – hitre, amely megragadja Isten Igéjének ígéreteit és nem engedi el azokat, amíg a menny meg nem hallgatja” (Ellen G. White: God’s Amazing Grace. 86. o.).

2013. 3. negyedév

Ébredés és reformáció

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: