„EGY ZSIDÓ FÉRFI RUHÁJÁNAK SZÉLE”

Zakariás próféta könyve a 8. fejezettől kezdődően gyökeres fordulatot vesz. Az Úrtól küldött üzenetek sora elmondja, milyen jövő vár a világra és mi lesz Isten népének a szerepe benne. E fejezetek bizonyos szakaszait nem könnyű megérteni, de az események végső kimenetele egyértelműen pozitív.

Milyen elveket találunk Zakariás próféta könyve 8. fejezetét elolvasva, ami Istentől kapott elhívatásunk értelmében nekünk, adventistáknak is sokat mond?

Istennek az volt a terve, hogy Jeruzsálem ismét biztonságos város legyen, ahol az idős emberek nyugodtan ülhetnek az utcán, a játszadozó gyerekek közelében (Zak 8:4-5). Az ellenséges hadsereg által lerohant város lakóinak az idősek és a gyerekek számára biztonságos utcák ígérete úgy hangzott, mint egy álom. Ahelyett, hogy örökre megmaradtak volna kis, alárendelt nemzetnek, Isten népének mágnesként kellett vonzania a többi népet az Úr, az egész föld Királya tiszteletére (Zak 14:9). Zak 8:23 versében a „minden nyelvű” kifejezés használata arra utal, hogy a prófécia egy egyetemes mozgalmat vetített előre.

Hasonlóan Ézsaiáshoz (Ézsaiás 2. fejezet) és kortársához, Mikeáshoz (Mikeás 4. fejezet), Isten Zakariásnak is megmutatta, hogy eljön a nap, amikor sok országból és népből való emberek tömegei mennek Jeruzsálembe imádkozni és az Urat keresni. Általánosan elismerik Isten jelenlétét a Sionon, mint ahogy a tisztelőire árasztott áldásait.

Az evangéliumi beszámolók szerint a messiási próféciák Jézus Krisztus szolgálata által kezdtek teljesedni. Egy alkalommal például Jézus ezt mondta: „És én, ha felemeltetem e földről, mindeneket magamhoz vonszok” (Jn 12:32).

Az a kiváltság érte Krisztus egyházát, amit az Ige „Isten Izráele” (Gal 6:16) névvel is illet, hogy részt kapott ebben a küldetésben. Az egész világra el kell juttatnunk az üdvösség fényét. Ilyen értelemben Isten népe nagy áldására lehet a világnak.

Olvassuk el ismét Zak 8:16-17 verseit! Hogyan tanulhatjuk meg elkerülni az Isten szemében gyűlöletes dolgokat abban az időben, amikor egyházunk kimondottan az ébredésre és a reformációra törekszik?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 2. negyedév

Nagy tanulságok a kispróféták írásaiból

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: