AZ EMBERISÉG ELLENI BŰNÖK

Mi volt az, ami miatt az Úr a közelgő ítélet figyelmeztetését küldte (Ámósz 1. és 2. fejezet)?

Ámósz próféta könyvének első két fejezete hét próféciát tartalmaz a szomszédos népek ellen, amit egy Izráel elleni prófécia követ. Az ítélet nem azért hangzik el az idegen népekre vonatkozóan, mert Izráel ellenségei, hanem mert áthágnak egyetemes emberi elveket. Ámósz kárhoztató szavaiból két dolog emelkedik ki: a hűség hiánya és a könyörület hiánya.

Tírusz például jelentős kereskedőváros volt a Földközi-tenger partján, Izráeltől északra. Lakói büszkélkedtek biztonságukkal, mivel a szigeten épült erődítményt szinte bevehetetlennek tartották. A tíruszi vezetők békeszerződést is kötöttek több környező néppel, köztük a filiszteusokkal, de Izráellel is volt ilyen szerződésük Dávid és Salamon uralkodása idején (1Kir 5:1, 12), sőt, még Akháb királlyal is megállapodtak (1Kir 16:30-31). Tehát nem meglepő, hogy 1Kir 9:13 verse szerint Hirám így szólította Salamont: „atyámfia”.

Ám Tírusz népe megszegte a „testvéri szerződést”. A próféta nem azért ítéli meg Tíruszt, mert elvitte a foglyokat, hanem azért, mert Izráel ellenségeinek, az edomitáknak a kezébe adta át őket. Ennélfogva Tírusz népe volt felelős azokért a kegyetlenségekért, amelyeket a foglyok szenvedtek el ellenségeiktől. Isten szemszögéből nézve, aki egy bűntényben segédkezik és azt támogatja, éppen olyan bűnös, mint az elkövető.

Isten mindenható, ezért az egész világ sorsa a kezében van. Céljai és szándékai messze túlérnek Izráel határain. Izráel Istene minden nép Ura, számára fontos az egész emberiség történelme. Ő a Teremtő Isten, aki mindeneknek életet ad, mindenki számadással tartozik neki.

Ugyan kinek ne borzolná a kedélyét az égbekiáltó igazságtalanságok látványa? Ha nem lenne Isten, vajon mennyi reményünk volna arra, hogy majd egyszer valóban megtörténik az igazságszolgáltatás? Mit jelent számunkra a Biblia egészében megtalálható üzenet, hogy Isten igazságot és ítéletet hoz a világra? Hogyan tanulhatunk meg ebbe az ígéretbe kapaszkodni a most tapasztalható számtalan igazságtalanság dacára is?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2013. 2. negyedév

Nagy tanulságok a kispróféták írásaiból

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: