MENEDÉK A BAJBAN (Jóel 3. fejezet)

A bibliai próféták a közelgő isteni ítéletet az oroszlán üvöltéséhez hasonlították, olyan hanghoz, amitől mindenki megremeg (Jóel 3:16; Ám 1:2; 3:8). A Biblia a Sion hegye kifejezéssel utal Isten földi trónusára Jeruzsálemben. Isten onnan fogja megbüntetni az ellenséget, ugyanakkor azonban igazolja népét, azokat, akik türelemmel várnak győzelmére. Amikor megújítja a teremtést, ők osztoznak majd diadalában.

Vannak, akik nehezen tudják megérteni azt, ahogyan a Szentírás bemutatja Isten utolsó ítéletét. Jó észben tartani, hogy a gonoszság és a bűn valóságos, hatalmas erőkkel próbál ellenállni Istennek, pusztítva az élet minden formáját. Isten a gonoszság ellensége. Éppen ezért szólít Jóel arra, hogy vizsgáljuk meg az életünket, vajon biztosan Isten oldalán állunk-e, mert akkor védelmet élvezünk az ítélet napján.

Hogyan segít Mt 10:28-31 megérteni még a bajok között is, hogy mi az, amit Jézusban kapunk?

Az Úr mindazokat megőrzi, akik hittel kitartanak. Még ha pusztulás szakad is a földre (Jóel 3:1-15), Isten népének nem kell félni az ítéletkor, mert az Úr védelmét ígéri nekik (16. vers). Bátorít szavaival. Hatalmas és kegyelmes tettei mutatják, hogy Isten hűséges a szövetségéhez, soha többé nem engedi, hogy az igazak megszégyenüljenek (Jóel 2:27).

Jóel könyve az átalakult földet leíró látomással zárul: az új Jeruzsálemet egy folyó szeli át és az örökkévaló Isten ott lesz az idegen népek között (Jóel 3:18-21).

Ez a prófétai üzenet arra késztet, hogy Lélekben járjunk, teljes szívvel igyekezzünk keresztényi életet élni és nyissunk mindazok felé, akik még nem hívják segítségül Krisztus nevét. Eközben arra az isteni ígéretre hivatkozunk, ami szerint Krisztus a Szentlélek által él hűséges népe szívében.

„Tudnunk kell, milyen állapotban vagyunk, különben nem érezzük, hogy szükségünk van Krisztus segítségére. Tudnunk kell, milyen veszélyben vagyunk, különben nem keresünk oltalmat. Csak akkor vágyunk gyógyulásra, ha sebeink fájnak” (Ellen G. White: Krisztus példázatai. Budapest, 1983, H. N. Adventista Egyház. 105. o.). Milyennek látjuk saját állapotunkat? Milyen sebek fájnak? Hogyan tapasztaltuk már a Krisztusban megígért védelmet?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 2. negyedév

Nagy tanulságok a kispróféták írásaiból

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: