A NEMZET TRAGÉDIÁJA

Jóel 1:1-12 szakasza szerint mi történt Júda országában?

A mezőgazdasággal foglalkozó társadalomban élő próféta arra szólítja a földműveseket, hogy jajgassanak, mert odalett gabonájuk és minden gyümölcsük. Az efféle természeti katasztrófa a nemzet gazdaságát évekre megbéníthatja. Azon túl, hogy odalett az élelem, az árnyék, a faanyag, fenyegetett még a termő talajréteg eróziójának a veszélye is. Palesztinában egyes gyümölcsfáknak húszévnyi növekedés kellett, hogy termőre forduljanak. A betörő ellenséges hadseregek jellemző taktikája volt a mezőgazdaság tönkretétele és az erdők kiirtása. Így akarták megbüntetni a legyőzött ellenséget és lehetetlenné tenni az ország rövid időn belüli talpra állását.

Hogyan segít megértenünk a Júdában történteket 5Móz 28:38 verse?

Jóel négy különböző kifejezést használ a sáskákra (Jóel 1:4), ezzel is érzékeltetve a csapás erősségét és teljességét. A sáskák okozta pusztulást csak még tetézte a szárazság. Elszáradt minden termés, amire a földművesek számíthattak, ami egészen kétségbe ejtette őket. Nem volt mit enniük vagy eladniuk, még a vetésre sem maradt mag. Eleiktől sem hallottak ilyen erős katasztrófáról, ennek hírét viszont tovább kellett adniuk a következő generációknak. A helyzet komolyságát csak fokozta, hogy soha ilyen nagy pusztulás nem szakadt még az országra.

A próféta azt is bejelentette, hogy elpusztul Izráel minden fő terménye, mint a szőlő, a gabona és az olaj (5Móz 14:23; 18:4). Palesztinában a búza és az árpa a legfontosabb gabonaféle. A Bibliában a szőlő és a füge a békés, Isten áldásával teljes élet szimbóluma az ígéret földjén (1Kir 4:25; Mik 4:4; Zak 3:10). A békesség és jómód idilli képét adja, amikor az ember a saját szőlője és fügefája alatt ülhet. Mindezt azonban most isteni ítélet fenyegeti, amit bűneikkel váltottak ki.

Az aratás a vidámság, az öröm időszaka volt (Zsolt 4:8; Ézs 9:3).

Izráelben a földet Isten ajándékának tartották, ami továbbra is Istené. Izráel népének hűségesen kellett sáfárkodnia vele. Mindenekelőtt a néptől imádatot és engedelmességet várt el Isten, mint aki nekik adta azt az országot.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 2. negyedév

Nagy tanulságok a kispróféták írásaiból

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: