Szeretet és ítélet: Isten dilemmája (Hóseás)

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Hóseás 7:11-12; 10:11-13; 14; Máté 11:28-30;

Róma 5:8; 1Péter 2:24

„Térj hát vissza a te Istenedhez; őrizd meg az irgalmasságot és az ítéletet, és bízzál szüntelen a te Istenedben” (Hós 12:6).

KULCSGONDOLAT: Hóseás még tovább ecseteli Isten szeretetét tévelygő népe iránt.

A bibliai írók általában hasonlatokkal fejezték ki Isten szereteten alapuló kapcsolatát népével. A hasonlat egy jól ismert dologgal érzékeltet valami alapvetőt arra vonatkozóan, ami kevésbé ismert. A metaforák olyan szimbólumok, amelyekkel egy önmagukon túlmutató dolgot magyarázunk.

Isten és népe kapcsolatát illetően a két fő hasonlat a férj-feleség, illetve a szülő-gyermek viszony. Múlt héten a férj-feleség metaforájával foglalkoztunk, ezen a héten pedig még néhány hasonlatot megnézünk, ami Hóseás próféta könyvében előfordul. Ezek közül a leginkább domináló szülő-gyermek kapcsolatot vesszük alapul.

Hóseás is éppen azért élt a metaforák használatával, amiért Jézus példázatokban tanított. Először is, az élet jól ismert dolgai által kívánta az Istenre vonatkozó igazságokat magyarázni, másodszor pedig a hétköznapi életben alkalmazható fontos lelki elveket akarta az emberek gondolataiba vésni.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 2. negyedév

Nagy tanulságok a kispróféták írásaiból

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: