TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Krisztus szolgálatra váltotta meg követőit. Urunk azt tanítja, hogy az élet igazi célja a szolgálat. Krisztus maga is szolgált, és minden követőjét a szolgálat törvénye alá rendelte – az Isten és a felebarát szolgálatának törvénye alá. Krisztus ezzel minden addiginál magasztosabb fogalmat adott a világnak az életről. A mások szolgálatára szentelt élettel az ember közösségbe jut Krisztussal. A szolgálat törvénye kapoccsá lesz, amely összeköti az embert Istennel és embertársaival” (Ellen G. White: Krisztus példázatai. Budapest, 1983, H. N. Adventista Egyház. 224. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) A szekuláris gondolkodásmódot követők között vannak, akik szerint az életet nem annak alapján kell értékelni, hogy emberi élet-e vagy sem, hanem hogy jól telik-e. Ezen az alapon egy fiatal, egészséges csimpánz életét talán értékesebbnek mondanák, mint egy idős, beteg emberét. Olvassuk el például a következő idézetet az ausztrál Peter Singertől, aki érvelésében kifejti, hogy bizonyos esetekben nem lehetne semmivel több joga az embereknek, mint az állatoknak! „Akik az abortusz ellen tiltakoznak, ugyanakkor rendszeresen csirkék, malacok és borjúk holttestéből lakmároznak, távolról sem aggódnak minden élet miatt, és nem is állítanak fel egy részrehajlástól mentes skálát a szóban forgó élet minősége alapján. Elfogultan csak saját fajunk tagjainak az életével törődnek. Ha tisztességgel összehasonlítanánk az erkölcsi értelemben számottevő jellemzőket, mint pl. a racionalitást, az öntudatot, a tudatosságot, az önállóságot, az örömet, a fájdalmat stb., egy borjú, egy malac, de még a sokat gúnyolt csirke is jóval megelőzné a méhen belül fejlődő embriót, minden stádiumban. Viszont egy három hónaposnál fiatalabb embriónál még egy hal is több jelét mutatná a tudatosságnak” (Peter Singer: Writings on an Ethical Life. New York, 2000, The Ecco Press. 156. o.). Singer természetesen az evolúció híve, tehát szerinte valójában nincs minőségi különbség köztünk és az állatok között. Mi csupán valamennyire másként fejlődtünk, ez minden. Alapvetően mi a helytelen ebben a képben? Keresztényként hogyan reagáljunk az efféle gondolatra?

2) Olvassuk el ismét a szombati részben található idézetet! Hogyan kapcsolódik össze ebben is Mózes első könyvének teremtési leírása a környezet kérdésével? A teremtéshit miként véd a szélsőséges nézetektől?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: