A SZOMBAT ÉS A KÖRNYEZET

Amint már megállapítottuk, a sáfárság gondolata szorosan kötődik a teremtés tanához a földünkről való gondviselés összefüggésében. A teremtésről alkotott véleményünk befolyásolja a hozzáállásunkat a természet világához.

Egyesek számára természetes a világ erőforrásainak felhasználása, kizsákmányolása vagy akár kifosztása is, bármilyen mértékig, ami vágyaik és kívánságaik kielégítéséhez szükséges. Mások ezzel szemben imádatuk tárgyának tekintik a környezet világát (lásd Róm 1:25). A bibliai nézet szerint azonban kiegyensúlyozottan kell viszonyulnunk a világhoz, amit az Úr teremtett.

Milyen gondolatot találunk 2Móz 20:8-11 parancsolatában, a sáfárság témáját illetően?

„A hetedik napot, a szombatot Isten elkülönítette teremtő tettének és a világ megalapításának állandó emlékünnepeként, emlékeztetőjeként. Ezen a napon a hetednapi adventisták megpihennek, így erősítve a Teremtővel és a teremtett világgal való kapcsolat különleges érzését. A szombatünnepléssel is hangsúlyozzuk, hogy milyen fontosnak tartjuk az összhangot az egész környezettel” (A Természet Védelme. Kivonat a Hetednapi Adventista Egyház Generál Konferenciájának a környezet világára vonatkozó nyilatkozatából).

A szombat rámutat arra is, hogy Isten teremtett meg úgy bennünket, mint a világot, amelyben élünk. Ez szüntelen emlékeztet rá, hogy nem tehetünk meg kedvünk szerint mindent sem másokkal, sem a világgal, hiszen nem vagyunk egészében véve függetlenek. A szombat tanításában az is benne foglaltatik, hogy sáfárok vagyunk, a sáfárság pedig bizonyos felelősségekkel jár. Amint e parancsolatból látjuk, a felelősségnek az is része, hogyan bánunk mindazzal és mindazokkal, akik „alattunk” vannak.

Gondolkozzunk el arról, hogyan bánunk az emberekkel, különösen azokkal, akiket magunkhoz képest „alárendelteknek” tartunk! Vajon tiszteletet tanúsítunk irántuk, tisztességgel, jóindulattal viselkedünk velük? Vagy kihasználjuk, hogy bizonyos hatalommal bírunk felettük? Ha ez az utóbbi volna a helyzet, ne feledjük, hogy egy nap majd számot kell adnunk tetteinkről!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: