AKI A MEGROMLOTT VILÁGOT IS KORMÁNYOZZA

Olvassuk el Zsolt 65:10-11 és Mt 5:45 verseit! Mit cselekszik Isten a természet világában, hogy fenntartsa teremtményeit? Ezek szerint hogyan törődik a teremtményeivel?

Sokat tudunk a napfényről és az esőről, és a tudósok magyarázatot is adnak az e jelenségeket kiváltó folyamatokra. Ám mindkét esetben többről van szó, mint amit a tudomány elmondhat. A színfalak mögött Isten cselekszik teremtményei szükségleteinek biztosításáért. Talán nem értjük útjait, azt azonban tudjuk, hogy uralja a világot. Amikor egy kiváló zenész gyönyörűen játszik, az ember figyelme nem rá, hanem a muzsikára összpontosul. Isten is olyan mesterien irányítja a teremtett világot, hogy gyakran rácsodálkozunk a meglévő rendre és lenyűgöz a teremtés fenségessége. Ám nem mindig ismerjük fel, hogy a színfalak mögött Isten tevékenykedik, akarata szerint rendelve el az eseményeket. Az a szándéka, hogy végül minden az Őt szeretők javát szolgálja (Róm 8:28).

Milyen esetekről olvashatunk a következő szövegekben? 1Móz 8:1; 2Móz 10:13; 4Móz 11:31

A szél megszokott jelenség, általában tudjuk, hogy mi okozza. Ám e szövegekben különleges körülmények között támad fel, nevezhetnénk „a gondviselés szelének” is. Meghatározott időkben és helyeken, konkrét okból fújt. Még ha „természetesnek” tűnik is, egy láthatatlan Lény hajtja végre akaratát vele, felhasználva az általa teremtett világ tulajdonságait céljai véghezvitelére.

2Kir 20:9-11 szakaszában találjuk az egész Biblia egyik legkülönlegesebb csodáját. A nap, a föld és a napok hosszának kapcsolatát az emberi tapasztalat egyik legállandóbb és leginkább kiszámítható jellemzőjének tartjuk. Képzeljük csak el, hogyan reagálna a tudományos közösség, ha hasonló eset fordulna elő a mi időnkben! Mégis, fel kell tennünk a kérdést: „Avagy az Úrnak lehetetlen-é valami” (1Móz 18:14)? Ebből, mint ahogy egyéb csodákból azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a teremtésben és Isten teremtő tettei közül annyi mindent fel sem tudnánk fogni. Éppen ezért olyan fontos személyesen megismerni Istent, egyénileg tapasztalni szeretetének valóságát. Így megtanulunk bízni benne, még ha nem is értünk mindent.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: