A TERMÉSZETBEN MEGFIGYELHETŐ ROSSZ

Éppen a rossz kérdése az egyik kritikus dolog, amivel minden embernek meg kell birkóznia, aki hisz a szerető Istenben – nemcsak az emberi gonoszság, hanem a világban megfigyelhető rossz kérdésével. Amikor természeti katasztrófák következnek be (árvizek, hurrikánok, aszályok, földrengések stb.), nemcsak embereknek, hanem állatoknak is rengeteg fájdalmat és szenvedést okoznak.

Hogyan értsük ezeket? Végtére is, ha Isten uralkodik a teremtett világ felett, miért történnek ilyen bajok?

Jób könyve a Biblia egyik legrégebbi irata, amelyben a pátriárka számára fájdalmas valósággal jelentkeztek (többek között) e kérdések is (lásd a 4. tanulmányban).

Milyen választ találunk Jób könyve 42. fejezetében? Mely kérdések maradnak felelet nélkül?

Jób könyvének olvasóiban talán több kérdés marad, mint ahány választ kapnak. Valóban fontos igazságokat tudhatunk meg ebből az iratból a nagy küzdelemről (lásd még Jel 12:12), aminek hátterén kezdhetjük megérteni a gonosz létezését. A nagy küzdelem forgatókönyve azonban nem ad magyarázatot a gonoszság minden egyes esetére. Ha képesek lennénk magyarázatot találni a rosszra, akkor ez egy bizonyos értelemben azt jelentené, hogy igazolnánk, ezt azonban semmiképp nem tehetnénk! A nagy küzdelem rámutat a gonoszság mögött meghúzódó nagy kérdésekre; az alapgondolat viszont csak keveset árul el a rossz egyes eseteiről.

Jób nem értett mindent, mint ahogy mi sem, ha efféle nagy tragédiák, katasztrófák érnek. Isten szólt ugyan hozzá, de nem adott választ a kérdéseire és a történtek okát sem magyarázta el neki. Egyszerűen csak emlékeztette, hogy bizonyos dolgok meghaladják az ismereteit, de attól még bíznia kell Istenben, amit Jób meg is tett. Gyakran mi is hasonlót tapasztalunk, talán nem kapunk feleletet a kérdéseinkre. Jób története viszont bepillantást enged a gonoszság természetébe. Bemutatja, hogy Isten jól tudja, milyen küzdelmeket élünk át.

A szombati bevezető szakaszban olvassuk el ismét Ellen White szavait! Miért segít megbirkózni a rossz kérdéskörével, ha tudjuk, hogy mennyi szenvedést állt ki miatta Isten?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: