CSALÓKA „BIZONYÍTÉK”

1Móz 3:4-6 szerint milyen törvényszerűség vezetett Ádám és Éva bűnéhez? Mit tanulhatunk történetükből, ami segítségünkre lehet a kísértésben?

Sátánnak sikerült Évával beszélgetést kezdenie, ami során kételyt tudott ébreszteni benne azzal kapcsolatban, amit Isten mondott és hogy vajon miért mondta azt. Majd pedig állította, hogy Isten nem mondott igazat. Magyarázta Évának, hogy milyen hátsó szándékkal tilthatta el Isten őket a gyümölcstől. Szerinte azért von meg tőlük bizonyos jó dolgokat, hogy ne teljesedhessenek ki igazán. Ezzel Sátán gyakorlatilag éppen az előző kérdésre épített, amelyben azt tudakolta, hogy valóban eltiltotta-e őket Isten a fáktól.

Éva a „bizonyítékok” három vonalán jut arra a következtetésre, hogy hasznára fog válni, ha eszik a gyümölcsből. Először is, látja, hogy „jó a fa eledelre” (1Móz 3:6). Talán látta, amint a kígyó evett a gyümölcsből, aki mondhatta is neki, hogy milyen ízletes. Érdekes, annak ellenére, hogy Isten megtiltotta Ádámnak és Évának a gyümölcs fogyasztását, Éva mégis ezt jegyzi meg: „jó a fa eledelre”. Mi többet mondhatnánk még az érzékszervek észlelése és az „Így szól az Úr” egyértelmű parancsa közötti ellentétről!?

„Kedves a szemnek” – ez volt a bizonyíték másik vonala, ami rávette Évát arra, hogy egyen a gyümölcsből. A kertben kétségkívül minden gyümölcs gyönyörű volt, az asszony azonban valamiért különösen megkívánta éppen azt, amivel Sátán kínálta.

Éva számára a harmadik szempont pedig az volt, hogy a gyümölcs állítólag bölccsé teszi azt, aki fogyasztja, ezért akarta megenni. A kígyó arról biztosította, hogy ha fogyaszt belőle, akkor bölcsebb lesz, hasonlóvá válik Istenhez. A helyzet szomorú iróniáját viszont éppen az adja, hogy a Biblia szerint Éva már hasonló volt Istenhez (1Móz 1:27).

A Bibliából tudjuk, hogy Évát rászedte a kígyó, Ádámot viszont nem (1Tim 2:14). Ha Ádámot nem csapta be Sátán, akkor mégis miért evett? Tudatosan nem engedelmeskedett Istennek, úgy döntött, hogy Isten helyett inkább Évát követi. Milyen gyakran látni ma is éppen ilyen magatartást! Könnyen kísértést jelenthet számunkra, amit mások tesznek vagy mondanak, még ha szavaik, tetteik ellentétesek is Isten Igéjével! Ádám nem Istenre, hanem Évá-ra hallgatott, a folytatást pedig az emberiség történelme néven ismerjük (lásd Róm 5:12-21).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: