ISTEN KÉPÉRE TEREMTVE

1Móz 1:26-28 versei értelmében milyen különleges képességgel ruházta fel Isten az embert, amit az állatoknak nem adott meg?

Mit jelent pontosan az, hogy „Isten képe”? Sokat foglalkoztak már ezzel a kérdéssel, és eltérő nézetek fogalmazódtak meg. A versekben találunk némi támpontot a gondolat természetével kapcsolatban. Először is meg kell jegyezni: az Isten képére teremtettségben benne foglaltatik az, hogy bizonyos szempontból Istenre emlékeztetünk. Az istenképűség egyik fontos vetülete, hogy Isten uralmat adott az embernek a többi teremtmény felett. Ő Úr mindenen, és uralmának egy részét az emberre ruházta, amikor megbízta, hogy uralkodjon a halakon, a madarakon és a szárazföldi állatokon.

Figyeljük meg azt is, hogy Isten így szólt: „Teremtsünk embert a mi képünkre”, tehát a képben benne értendő az Istenség többes száma. Azután megteremtette az embert, a férfit és a nőt. Isten képe nem az egyes emberben fejeződik ki igazán, hanem a kapcsolatban. Hasonlóan ahhoz, hogy az Istenséget három isteni Személy kapcsolata alkotja, Isten képe az emberben a férfi és a nő viszonyában jut kifejeződésre. Az istenképűség része a kapcsolatteremtés képessége. Természetesen ebben benne értendő a felelősségvállalás, a számadási kötelezettség – azaz az erkölcsös élet. Tehát itt rögtön látunk egy határozott utalást arra, hogy az erkölcsiség a teremtésből ered.

Olvassuk el 1Móz 9:6 és Jak 3:9 verseit! Az Isten képére teremtettség hogyan kapcsolódik egészen egyértelműen az erkölcsiség fogalmához?

Az ember évezredek óta küzd az erkölcsi kérdésekkel. Még mielőtt belemélyednénk abba, hogy mi tekinthető helyes erkölcsnek, magának az erkölcsnek a gondolata egy sor mély kérdést vet fel. Miért kell erkölcsi alapon működő, a helyes és helytelen között különbséget tévő lelkiismerettel rendelkeznie az embernek, eltérően a bogaraktól, legyektől vagy csimpánzoktól? Hogyan lehetne tudomása erkölcsi fogalmakról a lényegében erkölcs nélküli anyagból (kvarkokból, gluonokból [az atommagot alkotó protonoknál, neutronoknál is kisebb elemi részecskék] elektronokból stb.) létrehozott lényeknek? A választ a Biblia első fejezeteiben találhatjuk, amelyek bemutatják, hogy az ember „Isten képére” teremtett erkölcsi lény.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: