A TEREMTÉS A ZSOLTÁROKBAN

Milyen kapcsolódási pontokat találunk Zsoltár 8. és 1Mózes 1. fejezetei között?

Olvassuk el a 104. zsoltárt! Figyeljük meg, hogyan magasztalja a zsoltáríró Istent úgy a teremtésért, mint gondoskodásáért! Mutassunk rá a felismerhető kapcsolatokra e zsoltár alábbi versei és 1Mózes 1. fejezete között!

2. vers

5-7. vers

7-9. vers

14. vers

19. vers

25. vers

Figyeljük meg azt is, hogy a zsoltárban említett témák sorrendjének olyan a felépítése, ami megegyezik Mózes első könyve 1. fejezetének sorrendjével. A versekben mindenütt élénken megjelenő költői képek a zsoltár egészének üzenetével egybehangzóan szólnak Isten hatalmáról, bölcsességéről és jóságáról, ill. arról, hogy az egész teremtett világ a Teremtőtől függ. A zsoltárokban semmi nem utal arra, hogy ne kellene szó szerinti értelemben venni Mózes első könyvének teremtési beszámolóját.

Figyeljük meg, hogy mennyire összecsengenek az alábbi példák Mózes első könyvének 1. fejezetével!

Zsolt 24:1-2

Zsolt 33:6

Zsolt 74:16-17

Zsolt 89:12

A zsoltárok könyvében mindenütt találkozunk a Teremtő dicséretével, alkalmanként Mózes első könyve 1. fejezetét idéző nyelvezettel, másutt a szóhasználat általánosabb, de a teremtésre tett utalások minden esetben következetesen egybecsengnek Mózes első könyve 1. fejezetével. Ez is emlékeztet rá, mennyire alapvetően fontos Mózes első könyve eredetünket illetően, mert megérthetjük belőle, hogy Isten gyermekei vagyunk.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: