„LEGYEN VILÁGOSSÁG”

„És monda Isten: Legyen világosság: és lőn világosság. És látá Isten, hogy jó a világosság; és elválasztá Isten a világosságot a setétségtől. És nevezé Isten a világosságot nappalnak, és a setétséget nevezé éjszakának: és lőn este és lőn reggel, első nap” (1Móz 1:3-5). Milyen tanítás rejlik e versekben a teremtés első napját illetően?

A világosság Isten parancsára jelent meg. Isten szava határozta meg a teremtés állapotát. Valamint a világosság „jó” volt. Talán eltűnődünk azon, miért mondja a szöveg, hogy „látta” Isten a világosságot. Fér-e bármi kétség ahhoz, hogy Isten mindent lát? Ennek a résznek az a lényege, hogy még az Úr szemében is jó volt az általa teremtett világosság. Azért tudjuk, hogy jó a világosság, mert maga Isten értékelte annak. A következő pont, hogy Isten választotta el a világosságot a sötétségtől. A fény és a sötétség egyaránt az uralma alá tartozik, tevékenységét és tudását egyik sem befolyásolja (lásd Zsolt 139:12). Ő adott nevet az idő sötét, ill. világos szakaszainak, nappalnak és éjszakának nevezve azokat. Istennek van joga nevet adni az időszakoknak, mivel Ő teremtette az időt. Úr az idő felett, tehát Őt nem korlátozza az idő, az idő is Istentől függ.

Továbbá ebben a szakaszban benne van még az is, hogy a sötétség szakasza és a világosság szakasza együttvéve alkot egy napot. Sokat írtak már arról, hogy mi is a „nap” jelentése a teremtés történetében. Ezt a kérdést majd a későbbiekben taglaljuk részletesen, most azonban elég futólag annyit megjegyezni, hogy az első nap is épp úgy egy sötét és egy világos időszakból állt, mint a mai napok. Azt is meg kell említeni, hogy a világosság az Isten jelenlétét kísérő egyik jellemző tulajdonság. Nem kell azt feltételeznünk, hogy a teremtés első napján találta volna fel a világosságot az Úr, hiszen Isten létezett már a föld teremtése előtt is, és lényével kapcsolatban gyakran említjük a világosságot (lásd 1Jn 1:5; Jel 22:5). A teremtéskor a korábban sötét bolygón honosult meg a világosság.

Akkor hogyan létezhetett nappal és éjszaka már azelőtt, hogy a teremtési történet szerint Isten megalkotta a napot? Mózes biztosan tudott a nap és a nappali világosság kapcsolatáról. Nyilvánvaló ismeretei ellenére mégis az első napon említetteket írta a világosságról és a sötétségről. Isten bizonyára olyan ismeretet közölt vele a teremtésről, amit jelenleg nem értünk, olyasmit, amiről nem értesülhetünk a természet világát megfigyelve.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: