TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„A tudomány képtelen teljes magyarázatot adni a teremtés munkájára. Ugyan melyik tudományág magyarázhatná meg az élet titkát?

Minden alapot nélkülöz az az elgondolás, hogy Isten nem teremtett anyagot, amikor létrehozta a világot. Világunk formálásakor Isten nem támaszkodott korábban meglévő anyagra. Ellenkezőleg! Minden létező, akár anyagi, akár lelki természetű dolog az Úr, Jahve szavára állt elő, Ő mindent a saját céljára teremtett. Az ég egész serege, a föld és rajta minden nemcsak egyszerűen Isten teremtése, hanem szájának leheletére jött létre” (Ellen G. White: Testimonies for the Church. 8. köt. 258-259. o.).

„Hogy Isten miként valósította meg a teremtés művét, azt Ő soha nem nyilatkoztatta ki az embereknek; az emberi tudomány nem tudja kikutatni a Magasságos titkait. Teremtői hatalma éppoly megfoghatatlan, mint létezése” (Ellen G. White: Pátriárkák és próféták. Budapest, 1993, Advent Kiadó. 83. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Tudományos körökben beszélnek az úgynevezett „antrópikus elvről” vagy „antrópikus egybeesésről” (a görög anthroposz, azaz ember szóból eredően), amelynek tartalmát az a finomhangoltság képezi, ami lehetővé teszi az emberi életet. Ezt a természeti erők idő- és térbeli véletlenszerű egybeeséseinek tulajdonítják. Gondoljunk bele, hogy mennyi az előítélet a véletlenszerű egybeesések kifejezésben! Ha az ember nem hisz Istenben, e bámulatot ébresztő egyensúlyokat pusztán a véletlennek tulajdonítja.

2) Gondoljunk arra, hogy a Teremtő milyen szeretettel formázta meg Ádámot és Évát, adott nekik otthont a pompázatos kertben, miközben tudta: neki kell majd meghalnia a Golgota keresztjén, mert a saját teremtményei meg fogják ölni. Mit árul el Isten szeretetéről, hogy mindennek ellenére nem állt el a teremtés szándékától?

3) Hogyan viszonyul az ősrobbanás elképzelése 1Móz 1:1 versének a teremtésre vonatkozó kijelentéséhez? Elképzelhető volna, hogy az univerzum Isten szavára, de az ősrobbanás által jött létre? Milyen kérdéseket vagy problémákat találunk ebben az elképzelésben? Miért lenne veszélyes teológiánkat bármiféle tudományos elképzeléshez kötni, miközben tudjuk, hogy a tudományos álláspontok gyakran megváltoznak?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: