„AZ EGEK BESZÉLIK”

„Az egek beszélik Isten dicsőségét, és kezeinek munkáját hirdeti az égboltozat. Nap napnak mond beszédet; éj éjnek ad jelentést. Nem olyan szó, sem olyan beszéd, amelynek hangja nem hallható” (Zsolt 19:2-4; lásd még Róm 1:19-20). Miként tapasztaltuk már e szakaszok állításainak igazságát? Hogyan segített hozzá a modern tudomány ahhoz, hogy még jobban értékeljük Teremtő Istenünk bölcsességét és hatalmát?

A világegyetem nem mindenképpen lenne alkalmas az élet fenntartására. Rendkívüli tervezettség szükséges ahhoz, hogy létezhessen benne élet. Először is az atomok minden építőkockáinak elég stabilnak kell lenniük ahhoz, hogy szilárd tárgyak jöhessenek létre belőlük. Az atomok stabilitása az őket összetartó erőktől függ. Az atomokat egymást vonzó és taszító töltetű részecskék alkotják. A vonzás és taszítás erőinek pontosan egyensúlyban kell lenni. Amennyiben a vonzás ereje túlságosan nagy lenne, csak nagyméretű atomok jönnének létre, így nem lenne hidrogén. Hidrogén nélkül viszont nincs víz, ebből következően élet sem lehetne. Ha a taszító erők lennének túl erősek, csak kisméretű atomok alakulnának ki, mint a hidrogén, szén vagy oxigén viszont nem. Oxigén nélkül sincs sem víz, sem élet. Az általunk ismert élethez még a szén is nélkülözhetetlenül fontos.

Ezen túlmenően nemcsak az atomok stabilitása lényeges. Képeseknek kell lenniük arra is, hogy egymással kölcsönhatásba lépjenek, és így kémiai összetevők hatalmas körét alkothassák. A molekulákat összetartó erők között egyensúlynak kell lenni, mint ahogy a molekulák felbontásához igényelt energia egyensúlya is szükséges, mert ez teszi lehetővé az életfenntartáshoz kellő kémiai reakciók kialakulását.

A tudósok már csodálattal tekintenek arra, hogy az univerzumban pontosan az élethez megfelelő körülmények léteznek. Sok tudóst éppen ez vezetett el az intelligens tervezés gondolatához.

Az élet létezéséhez szükségszerű az, hogy a világnak bölcs tervezés alapján kellett létrejönnie. Szintén fontos, hogy a hőmérséklet olyan tartományban legyen, ami megfelelő az élők számára, tehát a naptól való távolságnak, a bolygó forgási sebességének és az atmoszféra összetételének egyaránt kompatibilis (egymással összeférő) egyensúlyban kell lennie. A világ számos más részlete is gondos tervezést igényelt. Valóban Isten bölcsessége mutatkozik meg mindabban, amit megteremtett.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2013. 1. negyedév

Kezdetek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: