AZ ÜDVÖSSÉG ÉLMÉNYE – 1. rész

A bűnös megigazulhat és megbékélhet Istennel Krisztus engesztelő áldozata által, amit minden emberért vállalt és részrehajlás nélkül, mindenkinek felkínál (Róm 5:6-10). Viszont a hívőnek valóságként kell tapasztalnia azt, amit Krisztus halálával tett Isten az emberiség megigazításáért és megbékéltetéséért. A megigazulással kapcsolatban nem elég a pusztán elméleti ismeret, tapasztalnunk is kell!

ApCsel 2:36-38 és 3:19 versei szerint a bűnös ember a bűnbánattal kezdi tapasztalni az üdvösséget. Hogyan kapcsolja Krisztus halálához a megigazulás tapasztalatát a bűnbánat, a lelkifurdalás érzése?

Gondolkodjunk el az alábbi megállapításról: „Semmi sem érinti olyan mélyen lelkünket, mint Krisztus megbocsátó szeretete. Ha a bűnös ember Isten felmérhetetlen szeretetéről elmélkedik, amire a kereszt vet fényt, megtalálja a legnagyobb erőt, ami bűnbánatra készteti. Istennek ez a jósága bűnbánatra vezet (Róm 2:4)” (A hetedik napot ünneplő adventisták hitelvei. Budapest, 1997, Advent Kiadó. 135. o.).

Róm 3:23-25 és Ef 2:8 versei értelmében mi a hit szerepe a megigazulás tapasztalatában?

Amint a Bibliából tudjuk, a hit hallásból van, mégpedig Isten Igéjének hallásából (Róm 10:17). Azt is láttuk, hogy aki elgondolkozik Krisztus szeretetéről, abban bűnbánat támad. Tehát a bűnbánat nem lehet csupán néhány kiváltságos előjoga. Mindennek fényében nem hangsúlyozhatjuk eléggé, hogy a megigazulás tapasztalásához mennyire fontos Isten Igéjét tanulmányozni, azon gondolkozni!

Isten jósága az, ami bűnbánatra és megigazulásra vezet. A bűnből való megtérés és a megigazulás tapasztalata csak Istennek köszönhetően következhet be. Az üdvösség igazából Isten kegyelmi ajándéka, mert valóban kegyelemből, hit által kapjuk (Ef 2:8).

Konkrétan mit tehetünk, hogy valóban egész szívünket, elménket átjárja Isten jóságának érzete, amikor arra gondolunk, amit értünk tett, amitől megmentett?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: