SORSOK

„Hogyha pedig rossznak látjátok azt, hogy szolgáljatok az Úrnak: válasszatok magatoknak még ma, akit szolgáljatok; akár azokat az isteneket, akiknek a ti atyáitok szolgáltak, amíg túl valának a folyóvízen, akár az Emoreusok isteneit, akiknek földjén lakoztok: én azonban és az én házam az Úrnak szolgálunk” (Józs 24:15). Hogyan mutatja be ez a szöveg a nagy küzdelem alapvető kérdését?

A prófécia bepillantást enged az Isten és Sátán közötti küzdelem záró jeleneteibe. 1260 éven át (Dán 7:25; 12:7; Jel 11:2; 12:14; 13:5) Sátán szórványosan, de elszántan üldözte Isten népét. A jelenések könyve 12. és 13. fejezete ír arról a végső ütközetről, amelyben a gonosz két földi hatalmat használ fel – ezeket a párduchoz hasonló (Jel 13:1-10), ill. a kétszarvú állat (Jel 13:11-17) jelképezi. E hatalmak mindazokat a sátáni módszereket latba vetik, amelyekről a tegnapi részben is szót ejtettünk.

A jelenések könyve 14. fejezete mutatja be, hogy a küzdelem végső szakaszaiban Sátán hadműveleteire mi lesz Isten válaszlépése, amellyel véget vet a harcnak. Mit tudhatunk meg Jel 14:6-13 szakaszából arról, ahogyan a nagy küzdelem néhány kérdése megnyilvánul?

A harc lezárulása előtt Isten szükségesnek látja, hogy félreérthetetlenül kihirdessék azokat a kérdéseket, amelyek körül a küzdelem forog. Ezt három angyal elküldésével jelképezi. Az embereket értelmesen tájékoztatni kell, hogy a szóban forgó kérdésekről dönteni tudjanak.

A végső küzdelemben lesz egy nép, akik hűségesen kitartanak Isten mellett. Jelenések 14. fejezetében őket jelképezi a 144 000, a föld minden népe közül való megszámlálhatatlan sokaság (Jel 7:4). A nagy nyomorúság idején engedelmesek maradnak Isten parancsolatainak és tiszta szívből imádják Teremtő Istenüket. Isten elfogadja őket, győznek az Úrral, akik pedig nem akarnak megtérni, azok odavesznek az „aratásban” (Jel 14:14-20).

A nagy küzdelemről egy dolgot biztosan tudunk: senki nem maradhat semleges. Vagy az egyik, vagy a másik oldalon állunk. Bárki mondhatja, hogy az Úr oldalán áll (lásd Jn 16:2); de honnan tudhatjuk biztosan, hogy ez így is van? Beszélgessünk erről szombaton a csoportban!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: