LUCIFER BUKÁSA

A Biblia ugyan nem egyértelműen mondja meg, hogy milyen kérdésekről van szó az Isten és Sátán közötti küzdelemben, ám következtethetünk rájuk az idevágó igeszakaszokból, mint pl. Ézs 14:4-21 és Ez 28:12-19 verseiből. Eredeti értelemben e részek Tírusz és Babilon pogány királyait jelképezték, de ha figyelmesen olvasunk, olyan részleteket találunk bennük, amelyek túlmutatnak az ókori Közel-Kelet uralkodóinak személyén. Valójában Sátán eredetére, helyzetére és bukására vetnek fényt.

1Tim 3:6 versében arra figyelmeztet Pál, hogy nem tanácsos új hívőt felszentelni, nehogy felfuvalkodjon az illető és „az ördöggel azonos ítélet alá essék” (új prot. ford.). Miként világít rá Pál megjegyzése az imént említett két igeszakaszra? Hogyan segít megérteni e küzdelem némely elemét e három rész együttesen?

Az előbbiekben idézett szövegek legalább három kérdést vetnek fel: a büszkeség, az önrendelkezés és a függetlenség kérdését. Az Ószövetség bemutat egy teremtett, Istentől függő lényt, aki teljes önállóságra és függetlenségre tör. Ám a függetlenség mindig valakitől vagy valamitől való függetlenséget jelent. 1Jn 3:8 elmondja, hogy „az ördög cselekszi a bűnt kezdettől fogva” (új prot. ford.). 1Jn 3:4 meghatározása szerint a bűn „törvénytelenség” vagy „törvényszegés”. Ebből következően tehát Sátán bűne, ami az Istentől való függetlenedés, önrendelkezés keresésében nyilvánult meg, azt jelentette, hogy ki akart szabadulni Isten és törvénye korlátai közül. Sátán bemutatta, hogy másféle feltételek között kíván élni, mivel nem volt hajlandó megmaradni Isten törvényének fennhatósága alatt. Lázadásával arra utalt, hogy a mennyei törvények rendszere nem ideális, valami baj van vele. Mivel azonban Isten törvénye a jellemét tükrözi, ha valami hiba lenne benne, az azt jelentené, hogy Isten jelleme hibás. Röviden tehát: Sátán lázadása valójában Isten ellen irányult.

Büszkeség, önrendelkezés és függetlenedés – mit idéznek fel e szavak gondolatainkban? Hogyan veszélyeztet mindannyiunkat, hogy a büszkeség, a túlzott önállóság és a függetlenedési vágy állította csapdákba esünk? Megfelelő keretek között van valami rossz az említettekben?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 4. negyedév

Növekedés Krisztusban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: