TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„A thesszalonikai hívőket nagymértékben megzavarták a fanatikus eszmékkel és tanokkal közéjük jött emberek. ’…némelyek tétlenül élnek közöttetek, nem dolgoznak, hanem haszontalan dolgokat művelnek.’ A gyülekezetet megfelelően megszervezték; tisztviselőket választottak lelkészi és diakónusi tevékenységre. Volt azonban néhány önfejű és indulatos tag, aki megtagadta az engedelmességet azoktól, akik felelős tisztséget viseltek a gyülekezetben” (Ellen G. White: Az apostolok története. 4. kiad. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 173. o.).

„Thesszalonikában Pál nemcsak saját keze munkájával tartotta el magát… (Fil 4:16). Annak ellenére, hogy ezt a segítséget kapta, állhatatosan vigyázott, hogy a thesszalonikaiak előtt példakép legyen a szorgalomban; egyrészt, hogy jogosan senki se vádolhassa kapzsisággal, másrészt, hogy gyakorlati feddést kapjanak a fizikai munkáról fanatikus nézeteket vallók” (i. m. 229. o.).

„Bűnös szokásokat erősít az a gyakorlat, hogy egyéni adományokkal vagy a gyülekezet pénzével támogatják a tétlenkedőket, ezt tehát tudatosan kerülni kell. Minden férfit, nőt és gyermeket meg kell tanítani a gyakorlati, hasznos munkavégzésre. Mindenkinek el kellene sajátítania valamilyen szakmát, lehet az akár sátorkészítés, akár más irányú tevékenység. Mindenki tanuljon meg fizikai munkát végezni. Isten kész és hajlandó is arra, hogy növelje mindazoknak a képességeit, akik hasznos tevékenységekre nevelik magukat” (Ellen G. White megjegyzései, The SDA Bible Commentary. 7. köt. 912. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Hogyan tarthat a gyülekezet helyes egyensúlyt a múltban megerősített igazságokhoz való ragaszkodás és Isten fokozatosan kinyilatkoztatott világosságának követése között? Hogyan állapíthatjuk meg, hogy egy új „világosság” valóban „világosság” és nem megtévesztés?

2) Hogyan bánjunk az engedetlen és problémás tagokkal, akik mindig panaszkodnak valami miatt? És mi a helyzet azokkal, akik valós problémák miatti aggodalmukat fejezik ki?

3) Saját szavainkkal foglaljuk össze a két thesszalonikai levél üzenetét úgy, hogy mai egyházi helyzetünkre is vonatkozzon!

ÖSSZEFOGLALÁS: Pál két levele a thesszalonikai gyülekezetnek sok tanulsággal szolgál azzal kapcsolatban, hogy milyen a gyülekezeti élet nehéz helyzetben. Noha más körülmények között voltak akkor, az apostol által képviselt elvek ma is megállnak, örökérvényűek, mert maga az Úr ihlette őket.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: