BIZALOMMAL KIÁLLNI A GONOSZSÁGGAL SZEMBEN (2THESSZALONIKA 3:1-5)

A mai világban sokan nevetségesnek tartják Sátán létezésének gondolatát. Számukra a gonosz csak egy mítosz, a babonasággal terhes, a tudomány kora előtti időből való maradvány. Úgy érzik, hogy a jó és a rossz csupán ok-okozati hatások véletlenszerű következménye. Mások szerint a jó és a rossz fogalmát mindig az adott kultúra határozza meg, az adott idő és hely függvényében, nem más. A Biblia viszont egyértelműen állítja Sátán létezését, aki a világ bizonyos pontjain előnyt kovácsol abból, hogy rejtve maradhat, vagy hagyja, hogy vörös ördögnek gondolják, szarvakkal. A karikatúra hatására tényleg sokan nem hisznek létezésében, és ő éppen ezt akarja. (Egy humorista pl. így tréfálkozott: „Az ördög vitt rá, hogy megtegyem!”)

Olvassuk el 2Thessz 3:1-5 szakaszát! Pál reménységének ad hangot, még a hitpróbák dacára is. Mi az alapja reménységének, és milyen feltétellel számíthatunk mi is rá? Lásd még 5Móz 8:1; Lk 10:25-28!

Az apostol ennek a szakasznak az elején szintén arra kéri olvasóit: imádkozzanak (mint 1Thessz 5:25 versében), hogy az evangélium gyorsan terjedjen és munkája révén tisztelet övezze. Azért is kellett imádkozniuk, hogy Pál megmeneküljön a gonoszoktól (2Thessz 3:2). Ezzel a kifejezéssel azt érzékelteti, hogy bizonyos személyekre gondolt, akiket talán levele olvasói is ismertek.

Ezt követően egy szójátékot találunk (2-3. vers). Nem mindenkinek van „hite” (azaz Isten iránti bizalma, elkötelezettsége), de az Úr „hű” (akire lehet számítani – Ő kelt bennünk hitet, tesz elkötelezetté). A hűséges Úr az, akire bizton számíthatumk, Ő védi a hívőket a gonosztól, Sátántól. Noha Sátán erősebb nálunk, az Úr még nála is hatalmasabb, ezért biztonságot és erőt találunk benne.

Ennek a szakasznak a végén (4-5. vers) az apostol ismét elismerően szól a thesszalonikaiakról és imádkozik értük. Biztos benne, hogy megteszik, amit tőlük kért, még Sátán és az általa felhasznált emberek támadásai ellenére is. Imádságba foglalja kívánságát (5. vers), hogy az Úr irányítsa figyelmüket „az Isten iránt való szeretetre és a Krisztus iránt való állhatatosságra.”

Pál levelei a próbák és a szenvedések dacára is hittel, reménnyel és bizonyossággal teljesek. Hogyan tanulhatunk meg mi is szert tenni ilyen hitre, reményre és bizonyosságra, még ha gyakran nehéz is a helyzetünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: