TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„A Bibliát ihletett emberek írták, de nem Isten gondolkodás- és kifejezésmódja szerint, hanem emberi módon. Isten mint író nincs jelen lapjain. Az emberek gyakran mondják, hogy ilyen vagy olyan kifejezés nem vall Istenre. De Isten nem helyezte magát a szavak, a logika vagy a retorika próbája alá a Szentírásban. A Szentírás írói Isten tollforgatói voltak, nem pedig tolla… Nem a Biblia szavai, hanem az írók voltak ihletettek. Az ihletettség nem a szavakra vagy kifejezésekre hat, hanem magára az emberre, akit a Szentlélek befolyása bizonyos gondolatokkal tölt el. A szavak azonban az egyéniség jegyét hordozzák. Az isteni elme és szándék összefonódik az emberivel, s így lesz az emberi kijelentés: Isten Igéje” (Szemelvények Ellen G. White írásaiból. Budapest, 1999, Advent Kiadó. 20. o.).

„Az apostolnak Krisztus visszajöveteléről szóló tanítása a thesszalonikaiakhoz írott első levelében teljesen összhangban állott korábbi tanításaival. Néhány thesszalonikai testvér mégis félreértette szavait… Második levelében Pál igyekezett helyreigazítani tanításának e félreértését és eléjük tárni valódi álláspontját” (Ellen G. White: Az apostolok története. 4. kiad. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 174-175. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) A Szentírás igazsága intenzív, szóról szóra történő tanulmányozás által ismerhető meg, vagy inkább nagyobb témakörök vizsgálata által, amihez széleskörű olvasás szükséges? Vagy mindkét megközelítési módnak megvan a maga ideje és helye? Beszélgessünk erről a csoportban!

2) Olvassuk el a fentebbi idézetet az ihletéssel kapcsolatban! Hogyan segít megérteni a Bibliában időnkét megmutatkozó „emberi tényezőt”?

3) A második advent gondolata megrémít vagy inkább reményt kelt bennünk? Válaszunk mit árul el Istennel való kapcsolatunkról és arról, ahogy az evangéliumot értelmezzük?

4) Nagy igazság rejlik a gondolatban, hogy a megpróbáltatások erősíthetik jellemünket és hitünket. Mégis, mit mondhatunk annak, akiből a bajok nemcsak keserűséget, neheztelést és haragot váltanak ki, de még a hitét is elveszik?

ÖSSZEFOGLALÁS: 2Thesszalonika levele 1. fejezetében Pál annak örül, hogy a thesszalonikai hívők a sok szenvedés dacára is hűségesek maradtak. Bátorításként arról beszél nekik, hogy Jézus második adventje idején majd megfordul a helyzet. Bármi is történjék most, ígéretet kaptunk arra nézve, hogy Isten majd igazságot szolgáltat.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: