EGYMÁST BÁTORÍTVA (1THESSZALONIKA 5:9-11)

Amint láttuk, 1Thessz 5:1-11 szakaszában Pál az ellentétek sorával érzékelteti a Jézus visszatérésekor bekövetkező ítélet két oldalát. A mai szakaszban (1Thessz 5:9-11) a harag és az üdvösség ellentétéről szól. A hívők azért tekinthetnek bizalommal az utolsó időre, mert Krisztusban bizonyosságot nyertek arra, hogy a világosság gyermekei.

Mi az alapvető üzenete 1Thessz 5:8-11 verseinek? Milyen reménységről beszél Pál? Miért számíthatunk erre mi is? Hogyan mutatkozik meg az evangélium ebben a részben?

Ma sokan úgy vélik, hogy Isten haragjának bibliai elve inkább a Szentírás korának kultúráját tükrözi, mint az igazságot Istent illetően, csakhogy ez a nézet téves. A Bibliában Isten valóban az emberi nyelv korlátai között fejezte ki igazságát. Ám az isteni harag elve nemcsak a Biblia ősibb részeiben fordul elő, hanem az Újszövetségben is fellelhető, méghozzá széles körben. Utalt rá Jézus (Lk 21:23; lásd még Jn 3:36), írt róla Pál (Róm 1:18; 1Thessz 1:10) és A jelenések könyve látomásaiban is szerepel (Jel 6:16-17; 15:1). Tehát nem hagyhatjuk figyelmen kívül, bizonyára igen fontos dolgot fejez ki Istennel és a megváltási tervvel kapcsolatban.

Itt ugyan nem hatolhatunk e kérdésben mélyebbre, de azt világosan látni kell, hogy Isten haragja nem értelmetlen, hirtelen feltámadó düh. Isten útjai nem a mi útjaink (Ézs 55:8-9). Az isteni harag bibliai elve inkább hasonlítható ahhoz, amikor egy nemzet igazságtételt kíván a másokat bántalmazó és elnyomó törvényszegőkkel szemben. Megkapja büntetését, elpusztul, aki csökönyösen kitart a gonoszságban. Mind törvényszegőkké lettünk, ezért végre is kellene rajtunk hajtani az ítéletet. Ezt a helyzetet azonban megváltoztatta Krisztus élete, halála és feltámadása.

Ez az a jó hír Isten haragját illetően, ami átsüt 1Thessz 5:8-11 versein. Isten nem a „haragot”, a büntető ítéletet szánja nekünk, hanem a kegyelmet és a megváltást. Krisztusban biztosította is a szükséges védelmet, hogy a büntetés ne pusztítson el. Éppen ezért gondolta Pál, hogy helyesen értelmezve Isten haragja inkább bátorít, mint félelmet kelt (1Thessz 5:11). Ha Krisztusban vagyunk, soha nem kell kiállnunk Isten haragját, mert azt Jézus viselte el helyettünk a kereszten. Ez az igazi jó hír!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: