A HÍVŐK ELŐNYE (1THESSZALONIKA 5:4-5)

Az 5. fejezet első verseiben Pál azoknak az állapotáról ejt szót, akik valamiért nem készülnek fel. A thesszalonikai hívők már megértették, hogy a második advent biztosan bekövetkezik, csak azt nem tudták, mikor. A készületlenek számára tragikus lesz a meglepetés. Egyesek azért nem készülnek, mert nem hisznek a második adventben. Mások úgy vélik, hogy addig halogathatják a felkészülést, amíg az események meg nem győzik őket közelségéről. ­­

Az 1950-es évek vége felé történt. Egy fiatalember azt hallotta egy prédikátortól, hogy 1964-ben jön el Jézus, tehát a gyülekezetnek már készülnie kell. Viszont úgy döntött, hogy mivel az majd csak évek múlva lesz, nem töri magát a készülődéssel, talán 1962-ig. A lelkész az idő sürgetésére akarta hallgatói figyelmét felhívni, de a fiatalembernél éppen ellenkező hatást ért el. Természetesen a késlekedés veszélyes, mert abban sem lehetünk biztosak, hogy a mai napon végig életben leszünk. Jó hír viszont: nem kell ismerni Jézus visszajövetelének idejét ahhoz, hogy felkészüljünk.

Mi a lelki jelentősége a világosság és a nappal, a sötétség és az éjszaka hasonlatának 1Thessz 5:4-5 verseiben? Mit nevezhetünk az életünkben világosságnak, ill. sötétségnek? Gondoljuk végig, mi minden következik a válaszunkból!

E versekben Pál egy sor ellentétet vonultat fel: nappal/éjszaka és sötétség/világosság (a pusztulás/menekülés ellentétét is érzékelteti a 3. versben). A hitetleneket meglepetésként érik a végidő eseményei, de a hívők nem lepődnek meg. Miért? Mert a világosságban élnek. „Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága” (Zsolt 119:105, új prot. ford.). Isten azért adja a próféciát, hogy elég információnk legyen, és így lelkileg fel tudjunk készülni, bármi is várjon ránk.

A második adventre való felkészüléshez elegendő időt kell fordítani Isten Igéjének alapos tanulmányozására. A felkészülés jelenti azt, hogy kincseket gyűjtünk a mennyben. A felkészüléshez hozzátartozik, hogy naponta átadjuk magunkat az Úrnak.

A mai világban számos dolog elterelheti a figyelmünket, a munkánk, az e-mail-ek, a szórakozás, a különféle szerek és hangulatjavítók bőséges választéka. Pál felhívása így hangzik a korszakokon át: Tégy félre mindent, ami elterelné a figyelmedet! Legyen Isten Igéje az első az életedben, akkor nem törnek rád váratlanul az események, bármennyire kiszámíthatatlannak érezd az időt!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: