HIRTELEN, VÁRATLANUL (1THESSZALONIKA 5:1-3)

Olvassuk el 1Thessz 5:1-3 és ApCsel 1:6-7 verseit! Mit jelent „az idők és időszakok” vagy „alkalmak” kifejezés e versekben?

„Az Úr napja” gyakori kifejezés az ószövetségi ítéletes szakaszokban; Istennek a „végidőben” történő, határozott közbelépését jelöli, erősen hangsúlyozva az engedetlenség negatív következményeit (Ézs 13:6-9; Jer 46:10; Ez 30:2-12). Mai szakaszunkban Pál ezt a korábbi elvet kapcsolja a tolvaj hasonlatához, amit Jézus vezetett be (Mt 24:43; Lk 12:39). Az Úr napja, az éjjeli tolvaj és a szülési fájdalmak hármas kombinációja ugyanazt a pontot érzékelteti: Jézus visszajövetele hirtelen, váratlanul következik be, nem menekülhetnek a bűnösök. Nem az utolsó időben kell felkészülni a végre, a felkészülés ideje most van. Viszont a 4. versből kitűnik, hogy Pál nem szidja a thesszalonikaiakat. Ők már tudják, hogy az Úr napja úgy jön el, mint éjjel a tolvaj. Másokat ér váratlanul a pusztulás érkezése, azokat, akik hangoztatják: „Békesség és biztonság”.

ApCsel 1:6-7 verseiben a tanítványok Jézustól tudakolják a földi történelem végső eseményeinek időzítését, Ő azonban nem elégíti ki kíváncsiságukat. Nem kell tudniuk, hogy mikor jön el a vég. Láthatjuk, hogy „az idők és időszakok” a végidő meghatározására tett próbálkozásokkal kapcsolatos. Az ilyen számítgatások felkeltik a figyelmet, csakhogy képviselőik szándékaival éppen ellenkező lesz a hatásuk a lelki életben. Vagy csalódáshoz vezetnek az előre meghatározott idő letelte után, vagy a felkészülést késleltetik, amennyiben túl messzinek tűnik a várt idő.

Milyen párhuzamokat találunk Lk 21:34-36 és 1Thessz 5:1-11 szakaszai között?

Lk 21:34 szerint sokan az alkoholba és a szórakozásba merülve próbálnak menekülni a lelki felelősség elől. Másokat talán foglalkoztat a végidőre való lelki felkészülés, csakhogy az élet gondjai és izgalmai elterelik a figyelmüket. A vég hirtelen érkezése viszont azt jelenti, hogy közeleg az idő, amikor nem menekedhet, aki hagyja eltéríteni a figyelmét, vagy aki nemtörődöm módra él. Krisztusnak Lk 21:34-36 verseiben lejegyzett szavai szerint csak az menekülhet meg, aki vigyáz.

Hogyan lehet az idő sürgetésére gondolva élni, tudva, hogy Krisztus hamarosan eljön, ugyanakkor azonban kerülve a fanatizmust vagy a túlzásokat? Hogyan tartható helyes egyensúly? Beszélgessünk válaszainkról a csoportban!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: