Végső események

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 3:15-24; Ézsaiás 13:6-9;

Lukács 21:34-36; Róma 1:18; 1Thesszalonika 5:1-11

„Mi azonban, akik nappaliak vagyunk, legyünk éberek, felöltözvén a hitnek és szeretetnek mellvasába, és sisak gyanánt az üdvösségnek reménységébe” (1Thessz 5:8).

KULCSGONDOLAT: Krisztus visszatérésének valósága állandó készenlétre szólít.

Még az e heti szakaszban is a második advent a fő téma, bár a fókusz kissé eltolódik. Pál itt nem annyira Jézus visszatérésének a részleteit igyekszik tisztázni, inkább azt hangsúlyozza, hogy tekintettel az adventre (valamint az ezzel együtt járó ítéletre), állandóan készen kell állnunk. Az előző szakasz bátorított: a vég sokkal jobb lesz, mint ahogy a thesszalonikaiak gondolták. Most viszont, mivel már tisztábban látják Jézus visszajövetelét, az a kérdés, hogyan készülnek fel rá.

Úgy tűnik, akkoriban a gyülekezet számára a „béke, biztonság” teológiája volt a kérdés, amihez talán még az keveredett, hogy a tagok közül némelyek a második advent idejét számítgatták. A thesszalonikai hívők remélték, hogy a prófécia által előre megjósolhatják, mikor lesznek meg a végső események, és így majd tudni fogják, mikor kell készülni. Ebből következően egyesek valószínűleg úgy éltek, mintha nem sürgetné őket semmi.

Ugyan ki ne értené, mit jelent ez? Minél tovább vagyunk itt, annál könnyebb megfeledkezni az idő sürgetéséről. Pál szavai ezért megszívlelendők.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: