TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„A szeretet tiszta és szent elv, de a kéjes vágy nem figyel a korlátokra és nem engedi, hogy az értelem parancsoljon neki vagy uralja. Nincs tekintettel a következményekre, nem látja az ok-okozati összefüggést” (Ellen G. White: Mind, Character, and Personality. 1. köt. 222. o.).

„[A szeretet] tiszta és szent, ám a természetes szív szenvedélye már egészen más dolog. Míg a tiszta szeretet minden tervébe bevonja Istent és tökéletes összhangban áll Isten Lelkével, a szenvedély nyakas, elhamarkodott, a józan ésszel ellenkező, minden korlátot felrúgó, és a választottját bálványozza. Akiben igaz szeretet van, annak egész magatartásában megmutatkozik Isten kegyelme” (Ellen G. White: The Advent Review and Sabbath Herald. 1888. szeptember 25.).

„Aki nem akar Sátán fortélyának áldozatul esni, annak jól kell őriznie a lelkéhez vezető utat. Kerülje annak olvasását, nézését vagy hallgatását, ami tisztátalan gondolatokat ébreszt. Gondolataink ne időzzenek szabadjára mindenféle tárgynál, melyet a lélek ellensége sugall. A szívet híven kell őrizni, különben a kívülről jövő gonoszság belső gonoszságot ébreszt és lelkünk a sötétségben jár” (Ellen G. White: Az apostolok története. 4. kiad. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 340-341. o.).

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Az iménti idézetben Ellen White arról ír, hogy őrizni kell a lélekhez vezető utakat. Hogyan tehetjük ezt meg a gyakorlatban? Miként hat ennek az elvnek az alkalmazása választásainkra a szórakozás és az oktatás területén?

2) 1Thesszalonika levelében Pál gyakran használja a „mindinkább” kifejezést a jellembeli és a keresztény életben való fejlődéssel kapcsolatban. A gyülekezetek hogyan bátoríthatják tagjaikat a „mindinkább” való fejlődésre?

3) Tegyük fel, egy fiatal arra kér, hogy legalább két dologgal indokoljuk meg, miért várjon a házasságkötésig az intim kapcsolattal. Mit mondanánk neki és miért?

ÖSSZEFOGLALÁS: A 4. fejezet első tizenkét versében Pál érint egy pár nehéz kérdést, amivel a legtöbb – főként városi – gyülekezetnek gondja lehet. A nemi élet magánügy, ugyanakkor a gyülekezetre nézve számos veszély származik abból, ha nem lépnek fel az erkölcstelenséggel szemben. Az is éppen ilyen fontos, hogy milyennek látják a gyülekezetet a környéken és a munkahelyen. Pál útmutatásai e téren ma éppen olyan fontosak, mint az ő korában voltak.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2012. 3. negyedév

Pál első és második levele a thesszalonikaiakhoz

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: